Tercih Sorgulama

Üniversite Tercih Sıralaması Nasıl Olmalı? Vakıf mı Devlet mi?



Tercih sıralamasında dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntıları defalarca yazdık ama bir kez daha hatırlatmakta yarar var.

İşte sizi tercih kurbanları kervanına katılmaktan kurtaracak en önemli ip uçlarından bazıları!..

* Tercih sıralamasına almayı düşündüğünüz üniversiteleri enine boyuna araştırın, gerekirse, uzak yakın demeden mutlaka gidip görün.
* Meslek seçimi konusunda kararsız kalmayın. Geleceğinize yön verecek mesleği belirlemeden tercih aşamasına gelmeyin.
* Gitmeyi düşündüğünüz illeri öncelikle belirleyin. Özellikle sosyal yaşamına dikkat edin!
* Ailenizin bulunduğu ilden başka bir ilde okumak istiyorsanız, barınma sorununu kafanızda çözüme kavuşturmadan o illeri listeye almayın.
* Seçeceğiniz mesleğin, sadece bugününü değil yarınını da düşünmeden kesin karar vermeyin.
* Üniversite mi yoksa meslek mi? sorusunun cevabını bir kez daha düşünün! Üniversite 4 yıl, meslek ise bir ömür! Bunu sakın aklınızdan çıkarmayın.
* Kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz fakülteleri kesinlikle listeye almayın.
* Mezun olduktan sonra gidip o işi yapmayacaksanız o mesleğe yönelmeyin.
* Aklınızda başka bir meslek varken popüler ya da iş garantisi var diye hayallerinizi çöpe atmayın!
* Tercih sıralamasını puana ya da yüzdelik dilime göre değil, istek sıranıza göre yapın.
* İlle de tıp, mühendislik, hukuk ya da öğretmenlik diyorsanız, tercihlerinizin tümü o yönde olsun. Örneğin hukuk hayali kuruyorsanız 30 tercihiz de hukuk olmalı.
* İlle de Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentler diye diretmeyin. Anadolu'nun dört bir yanında çok iyi üniversiteler var. Onları da mutlaka araştırın. Hatta puanınız oraya yetiyorsa, kalkın gidin.

Devlet mi vakıf mı?

* Ailenizin durumu el veriyorsa, devlet üniversitesinde sıradan bir bölümde okumaktansa, vakıf üniversitelerinde istediğiniz bir bölümde okuyabilirsiniz.
* Farklı kentlerde yapacağınız masraf ile ailenizin yanında kaldığınızda vakıf üniversitesine ödeyeceğiniz ücret eşitse ve kalmak istiyorsanız kalın.

* Vakıf üniversitelerinin burs koşullarını mutlaka araştırın. Sadece öğrenim bursu ile yetinmeyip barınmadan, cep harçlığına diğer konularda da ısrarcı olun.
* Çift anadal ve Erasmus gibi olanakları var mı, mutlaka o gözle de bakın.
* Okul ya da dershanenin, kendi başarı oranlarını yüksek tutturabilmek için sizi çok istemediğiniz bölümlere yönlendirmelerine müsaade etmeyin.

* Ek kontenjan şansınızı zora sokmamak için ileride pişmanlık duyacağınız bölümleri listenize almayın.

* Eğer bir ayağınız yurt dışında olsun istiyorsanız, iki artı iki şeklindeki yurtdışı bağlantılı SUNY programlarını özellikle inceleyin.

* Hazırlık sınıfında yıl kaybetmek istemiyorsanız, önümüzdeki birkaç ayı, yoğun bir şekilde İngilizceye ayırın.

Duyduğunuza değil, gördüğünüze inanın.

Bu süreçte öylesine bilgi bombardımanı altında olacaksınız ki, bazen doğrular, yanlışlar birbirine karışacak. Doğruyu bulmakta zorlanacaksınız.

Abartıya kaçanların yaratacağı bilgi kirliliği gözünüzü karartmamalı, çünkü söz konusu olan geleceğiniz. Sormadan, soruşturmadan, şehir efsanelerine göre hareket etmeyin.

Ankara, İstanbul, İzmir gibi Bursa'yı, Edirne'yi, Gaziantep'i, Antalya'yı, Kocaeli'yi, Erzurum'u, Diyarbakır'ı, Van'ı, Sivas'ı ve Samsun'u, Karabük'ü, Balıkesir'i, Burdur'u da düşünün, KKTC'yi de.

Dersanelerin kapanması da bir şey değiştirmez. İlk girişiniz ve istediğiniz yer ya da meslek olmuyorsa bekleyebilirsiniz.

Ve sakın unutmayın, iyi üniversite, iyi meslek yoktur, iyi öğrenci vardır. O üniversitelere ve mesleklere değer katan sizlersiniz. Geleceğinizi en doğru şekillendireceğiniz üniversite neredeyse kalkın oraya gidin ve sakın tercihlerinizi başkalarına yaptırmayın. Çünkü, gelecek sizin geleceğiniz.

YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

Ve sakın hayallerinizden vazgeçmeyin!..

Konular