Tercih Sorgulama

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Nedir?



Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 23. toplantısında alınan “Üniversitede yenilikçiliğin ve girişimciliğin tetiklenmesi amacıyla politika araçlarının geliştirilmesi” kararı kapsamında Türkiye'de ilk kez 2012 yılında TÜBİTAK tarafından Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi hazırlandı.



Endeks ile ülkemizin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi sıralanmaktadır.



Endeks, üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralayarak, üniversiteler arası girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artmasına ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlıyor.



Endeks ile üniversiteler, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre sıralanıyor.



Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerinin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama değildir.



Endeksin kavramsal çerçevesine ilişkin TÜBİTAK tarafından 2012 yılı başında başlatılan çalışmalara YÖK ve TÜİK'in yanısıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, TPE, KOSGEB ve üniversiteler katkı sağladı1. Bu kurumların Başkan ve Müşteşar Yardımcısı ve temsilcilerinden oluşan Üst Düzey Grup değerlendirmeler yaptı. Ayrıca, Teknik Grup da bu çalışmalara destek sağladı.



Endeksin oluşturulması sürecinde Nisan - Mayıs 2012 döneminde 16 üniversiteyi kapsayan pilot çalışma gerçekleştirildi. Pilot çalışma sonrasında 16 üniversitenin rektör yardımcılarıyla değerlendirme toplantısı yapılarak gösterge seti ilgili kamu kurumlarının da katkısıyla nihai hale getirildi. Görüş birliği içinde oluşturulan endeksin ilk sonuçları 10 Ekim 2012 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.



Endeks kapsamında TÜBİTAK yetkilileri ve Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nin kompozit endeks üzerine uzmanlaşan birimi arasında görüş alışverişinde bulunuldu.


* 1Veri toplama sürecine ise YÖK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Üniversiteler, TPE, Kalkınma Bakanlığı, KOSGEB, TTGV ve TÜBA katkı sağladı.


2013 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi veri toplama sürecine 209 kurum katkı sağladı. 23 göstergeden oluşan endeks kapsamında yaklaşık 400.000 hücrelik veri seti 6,5 aylık yoğun bir çalışma sonunda toplandı ve çeşitli kontrollere tabi tutularak değerlendirmeye alındı.



Endeks kapsamında 50 ve üzeri öğretim üyesi olan 136 üniversite hesaplamaya dahil edildi. Bu yıl ilk 10'a 1 yeni üniversite dahil olurken, ilk 10'daki 7 üniversitenin yeri bir önceki döneme göre değişiklik gösterdi. Aynı şekilde ilk 20'ye 3; ilk 50'ye 8 yeni üniversite dahil olurken, ilk 20'deki 17 üniversitenin; ilk 50'deki 46 üniversitenin yeri bir önceki döneme göre değişiklik gösterdi.



Bu yılki endeks oluşturulurken gösterge değerleri YÖK tarafından sağlanan üniversitenin 2012 yılı öğretim üyesi değerine bölünerek normalize edildi2. Ayrıca, Küresel Yenilik Endeksi, AB Yenilik Birliği Sıralaması vb. endekslerde de kullanılan min-max yöntemi ile her bir gösterge en büyük değer 100, en küçük değer 0 olacak şekilde standardize edildi. Hesaplamalar sırasında göstergelerin dağılımı göz önünde bulundurularak yukarıda bahsi geçen endekslerde de kullanılan uç değer analizi, transformasyon gibi tekniklerden yararlanıldı.



Endeksin yılda bir kez kamuoyuyla paylaşılması öngörülmektedir.


*2 Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü boyutu normalize edilmemiştir.


Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinin Boyutları

Detaylara ulaşmak için tıklayınız

Konular