Tercih Sorgulama

ÖSYM Tercih Robotu 2018 Tıkla İndir!



ÖSYM Tercih Robotu 2018 İndirmek için Tıklayınız

ÖSYM Başkanlığı'nın hazırlamış olduğu,YGS LYS tercih robotu ile hangi üniversiteye girebileceğinizi öğrenebilirsiniz. YGS LYS tercih robotu puanınıza göre sizi bölümlere yerleştiriyor.

2018-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir

2018 ÖSYS Tercih İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız


YGS LYS sonuçları açıklandı peki puanınızla hangi üniversitelere girebilir nereleri tercih edebilirsiniz? YGS ve LYS tercih robotunu kullanarak yerleşebileceğiz üniversite ve bölümlerin listesini öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken YGS LYS tercih robotuna 2018 YGS ve LYS sınavında aldığınız puanı yazmanız yeterli.

ÖSYM 2018 yılında yaptığı Lisans Yerleştirme Sınav (2018 LYS) sonuçlarını ÖSYM'nin (https://sonuc.osym.gov.tr/) internet sitesinden öğrenebilecek.Adaylar sınav sonuçlarını öğrenmek için T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapacaklar. 2018-LYS Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

Sınava giren adayların cevap kağıtları daha sonra erişimlerine açılacak. Adaylar, kendi cevap kağıtlarının görüntüsüne, ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecek.


YGS PUAN TÜRLERİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER

2018 YGS Puan Türleri ile Hangi Alanları Tercih Edebilirsiniz,2018 YGS Puan Türleri ile Hangi Proğramları Tercih Edebilirsiniz,2018 YGS Puan Türleri ve Bölümleri ÖSYM... ÖSYM YGS sonuçlarını hesaplamak için 6 çeşit puan türü kullanılacak. Adaylar bu puan türlerine göre LYS'de girecekleri sınavları belirleyip o şekilde tercihte bulunabilecekler. İşte o puan türleri!

YGS toplam 4 bölümden (Türkçe, Matematik, Sosyal ve Fen) 160 adet soru sorulur ve 160 dk. zaman verilir. YGS sonucunda adayların 6 tür YGS puanları hesaplanacak.

YGS-1 ve YGS-2 eski sistemdeki Sayısal-1 yerine geçen puan türleridir. YGS-3 ve YGS-4 eski sistemdeki Sözel-1 yerine geçen puan türüdür.YGS-5 ve YGS-6 eski sistemdeki EA-1 yerine geçen puan türüdür.

Bu arada sınavlarda yapılan değişiklikleri iyice inceleyin. TM’de geometrinin etkisi azaldı. Başta hukuk fakültesi olmak üzere puan türü değişen ve yeni açılan programlar kılavuzda var. Önceki yıllarda TM-2 puan türünde yer alan hukuk bölümü artık TM-3 ile öğrenci alacak. Yani hukuk fakültesine girmek isteyen adaylar daha az matematik testi çözecek, daha çok edebiyat ve coğrafya çalışacak. Geometri testinin ağırlığı azaldı. En önemli değişiklik ise Türkçe-Matematik (TM) puan türünde hesaplama yapılırken matematik testinin ağırlığının azaltılması oldu. Buna göre, TM-1’de geçen yıl geometrinin yüzde 10 olan etkisi yüzde 8’e düşürüldü ve edebiyatın yüzde 18 olan etkisi yüzde 20’ye çıkarıldı. TM-2’de geçen yıl geometrinin yüzde 8 olan etkisi yüzde 6’ya indirildi ve edebiyatın etkisi de yüzde 22’den yüzde 24’e çıkarıldı. TM-3’te geometrinin etkisi geçen yıl yüzde 7 iken, bu yıl yüzde 5’e çekildi. Coğrafyanın etkisi yüzde 10’dan yüzde 9’a düşürüldü. Edebiyatın etkisi ise geçen yıl yüzde 25 iken bu sene yüzde 28 oldu. Klavuzdaki yeni bölümlerden bazılarını gözden geçirmekte yarar var: Adli Bilişim Mühendisliği (MF-4), Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi (TS-1), Müzecilik (TM-3), Nanoteknoloji Mühendisliği (MF-4), Ürün Sistemleri Mühendisliği Programları (MF-4), Yeni Medya ve Gazetecilik (TS-1).


LYS Puan Türleri Ve Puanlara Göre Girilebilen Bölümler

LYS sınavına giren kişilerin puanları hesaplanırken girilen oturumlardaki derslerin yüzdelerine göre puan türleri oluşturulur. LYS sınavının sonucunda sayısal alandan sınava giren öğrenciler için 4, eşit ağırlık öğrencileri için 3, sözel öğrencileri için 2 ve yabancı dil öğrenciler için ise 3 adet puan türü oluşturulur. Puan türleri o alanın derslerinin farklı yüzdelerde incelenmesiyle oluşturulmaktadır. Öğrenciler ise bu puan türlerine göre bölüm tercihi yapabilmektedir.

Sayısal öğrencileri için puan türleri MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 şeklinde ayrılmaktadır.

MF-1 puanı ile öğrenciler sayısal bilimler içerisinde yer alan bölümlere gidebilmektedir. Bu bölümlere örnek olarak ise Matematik Öğretmenliği, Astronomi Bilimi, Uzay Bilimi, İstatistik ve Matematik mühendisliği gibi bölümler tercih edilebilmektedir.

MF-2 puanı ile tercih verecek öğrenciler ise fen bilimleriyle ilişkili olan bölümlere tercih verebilmektedir. Bu bölümler içerisinde Fen Bilgisi Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği, Biyoloji Öğretmenliği, Tarım Ve Ziraat Mühendisliği, ve bu gibi alanlara bulunmaktadır.

MF-3 puanı ile tercih yapacak kişiler için ise yine fen bilimlerinin ağırlıklı olduğu bölümler bulunmaktadır. Bu puan türüyle tercih verecek kişiler Tıp, Veterinerlik, Eczacılık, Diş Hekimliği, Genetik Mühendisliği, Biyokimya Mühendisliği gibi bölümleri tercih edebilmektedir.

MF-4 puanı ise matematik ağırlıklı bir alandır. Bu alan üzerinden mühendislik üzerine bölümlere gidilebilir. Örneğin Bilgisayara Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği gibi bölümlere bu puan türüyle tercih verilebilmektedir.

Eşit ağırlık öğrenciler için uygulamada olan puan türleri TM-1, TM-2 ve TM-3 şeklinde ayrılmaktadır.

TM-1 puanı matematiğin daha yüksek oranda incelendiği bir alandır. Bu puan türü üzerinden Bankacılık, İşletme, Muhasebe, Maliye, Pazarlama, Uluslar arası Lojistik, Ekonomi, Sigortacılık gibi bölümlere tercih verilebilmektedir.

TM-2 puanı sözel kısmın ve sayısal kısmın yakın oranlarda olduğu puan türüdür. Bu puan türüyle Hukuk, Uluslar arası İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği, Kamu Yönetimi ve Bilim Tarihi gibi bölümlere tercih yapılabilmektedir.

TM-3 puanı hesaplanırken ise alan ağırlığı Türkçe ve Edebiyat kısmıdır. TM-3 puanında Çocuk Gelişimi, Sosyoloji, Grafik, Felsefe, Rehberlik Öğretmeni, Danışmanlık ve Arkeoloji gibi bölümlere tercih verebilinmektedir.

Sözel alanı öğrenciler için ise TS-1 ve TS-2 puanları bulunmaktadır.
TS-1 puanında sosyal bilimler dersleri etkilidir. Bu puan ile Coğrafya Öğretmenliği, Reklamcılık, Radyo Ve Televizyon, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, İletişim, Basın ve Yayın, Arkeoloji, Sanat Tarihi ve bu gibi bölümlere tercih verilebilmektedir.

TS-2 puanı ile ise daha çok Türkçe ve Tarih konularının yüzdeleri ağırlık göstermektedir. Bu puan türü ile Tarih Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Edebiyat Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Film Yönetmeni ve Sanat Tarihi gibi bölümlere tercih verilebilmektedir.

Yabancı Dil alanından tercih verecek kişiler için hesaplanan puan türleri ise Dil-1, Dil-2 ve Dil-3 puanlarıdır.

Dil-1 puanı İngilizce, Fransızca ve İngilizce gibi dünyaca popüler olan diller üzerinde okumak isteyen kişiler için hesaplanan türüdür. Bu puan türü ile Almanca Öğretmenliği, Alman Dili Edebiyatı, Fransızca Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Tercümanlık ve Turizm rehberliği gibi bölümler bulunmaktadır.

Dil-2 puanı ile Yunanca, Arnavutça, Boşnakça, İspanyolca, İtalyanca gibi diller ile bağlantılı konulardaki bölümleri tercih edebilirsiniz. Yunan Edebiyatı, İspanyol Edebiyatı, İtalya Dili ve Edebiyatı gibi bölümler bu alana örnek gösterilebilmektedir.

Dil-3 puanı ile ise Arap Dili, Japon Dili ve Edebiyatı, İbranice, Doğu dillerinde Turizm Rehberliği gibi alanlara girilebilmektedir. Yani Dil-3 puanı doğu dillerine yönelik bir puan türüdür.

YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

Konular