Tercih Sorgulama

Hangi mühendislik gelecek vaat ediyor?



Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) hazırlanan adayların önemli bir bölümünün gönlünde üniversitelerin mühendislik bölümleri yatıyor. Peki mühendislik kaç netle kazanılır? Hangi mühendislik gelecek vaat ediyor?

Mühendislik bölümlerini tercih edecek adayların, diğer bölümlere nazaran iş sektörüne daha önce atılacağına dikkat çeken FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, hangi bölümün daha avantajlı olduğu konusunda şu analizi yapıyor:



Endüstri: Gelecek 10 yıl boyunca rahat iş bulabileceğiniz, kendinizi geliştirebileceğiniz bir bölüm. İş ilanlarına da bakarak bunu görebilirsiniz. Bölümün mezunları bilgi işlem uzmanlığı, makine üretim sektörleri ve bilgisayarın mevcut olduğu tüm alanlarda iş bulma imkanına sahiptir.

Bilgisayar: Hala dünyada ve Türkiye’de önemini koruyan bir meslek. Yabancı dil ve sertifika programlarıyla kendisini geliştirmeye açık adaylar rahatlıkla iş bulur. Ancak okuması biraz zor bir bölüm.

Yazılım: Bankacılık, otomotiv telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılımların tasarımını hazırlayıp sisteme entegre ederler. Özel ve kamu sektöründe çalışabilirler. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan yazılım mühendislerinin kendi işini kurma olanağı da mevcut.

Enerji Sistemleri: Ülkemizde adı 3-4 yıldır duyulmasıyla beraber, iş sahası geniş, kendinizi geliştirdiğiniz takdirde çok iyi yerlerde olabileceğiniz sektör.

Mekatronik: Şu anda revaçta olan mesleklerden. Makine ve elektrik gibi birçok bölüme yönelik talebi de etkileyen bir bölüm. Tercih sürecinde değerlendirilmesi gerekir.

Otomotiv: Ülkemizde geç kalmış olsa da değeri giderek anlaşılan bir bölümdür.

İnşaat: Şu anda birçok şehirde toplu konutlar inşa ediliyor. Kendinizi iyi geliştirmenizle beraber bu meslekte iş bulabilirsiniz.

Gıda: Devletin getirdiği yasaya göre artık her işletme ve fabrika gıda mühendisi bulundurmak zorunda. Gıda mühendisliğinin önü zamanla açılacaktır.



MÜHENDİSLİK KAÇ NETLE KAZANILIR?



İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

2014’te 448,739 taban puan ve 16.830 ortalama başarı sırasından öğrenci almış. Buna göre ortalama; YGS’de 20 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 25 Matematik, 25 Fen Bilimleri neti ile LYS’de 40 Matematik, 25 Geometri, 25 Fizik, 25 Kimya, 25 Biyoloji neti adayı 16 binli başarı sırasına taşıyacaktır.



Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

2014 verilerine göre 414,068 taban puan ve 31.960 ortalama başarı sırasından öğrenci almış. Buna göre ortalama; YGS’de 20 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 30 Matematik, 30 Fen Bilimleri neti ile LYS’de 40 Matematik, 15 Geometri, 20 Fizik, 20 Kimya, 20 Biyoloji neti adayı 31 binli başarı sırasına taşıyacaktır.



Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2014 verilerine göre 346,676 taban puanı ve 71,430 ortalama başarı sırasından öğrenci almış.

Buna göre ortalama; YGS’de 15 Türkçe, 5 Sosyal Bilimler, 20 Matematik, 15 Fen Bilimleri neti ile LYS’de 35 Matematik, 10 Geometri, 15 Fizik, 15 Kimya, 15 Biyoloji neti adayı 70 binli başarı sırasına taşıyacaktır.

2014- ÖSYS Bazı Mühendislik Programlarının Kontenjanları



Puan Türlerine Yönelik Mühendislik Kontenjanları



En Yüksek Puanla Öğrenci Alan Mühendislik Fakülteleri



En Düşük Puanla Öğrenci Alan Mühendislik Fakülteleri



YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

Konular