Tercih Sorgulama

Okul birincileri tercihlerini nasıl yapmalı?



ÖSYM, Öğrenciler tercih listelerini gönderdiklerinde yerleştirme işlemi yapılırken okul birincilerine farklı bir işlem yapmaktadır. Bu işlemin birinci aşamasında tercihlerin ilgili bölümü yazan okul birincileri arasından ayrılan kontenjan kadarı yerleştirilir.

Eğer okul birincisi olan öğrenci tercihlerinden herhangi birisine okul birincisi olarak yerleşmezse normal bir öğrenci gibi tercih listesine tekrar bakılarak normal yerleştirme işlemi yapılır. Buna göre okul birincisi öğrenciye iki kez bakılır. Okul birincisi olarak tercih yapacak öğrencilerin bu avantajı kullanmaları gerekir.

YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

Bunun için adaylar ilk tercihlerini kendi başarı sıralamaların 25 binden daha üzerinde yazmalıdırlar. Diğer tercihlerde ise daha mütevazı bölümlere yer verilmelidir. Okul birincilerinin kendi okullarında en yüksek ağırlıklı ortaöğretim başarı puanına sahip olabilmeleri için okullarındaki en yüksek mezuniyet puanına sahip olmaları gerekiyor. Okul birincilerine ayrılan kontenjan ayrıcalığı yalnızca bu yıl için geçerli olacak.

Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı. Bu nedenle tercihlerin tümünü çok istenen programlar arasında yapan okul birincileri puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleştirilmeyebilirler. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar okul birincileri için de geçerli olacaktır.

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir

2017 ÖSYS Tercih İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

2017 ÖSYS Tercih Robotu İndirmek için Tıklayınız


Üniversite kontenjanları açıklandı-ÖSYM 2017

2017 LYS sınavının ardından 2017 kontenjan ve puan bilgilerini içeren kılavuz, ÖSYM tarafından açıklandı.

ÖSYM, üniversite adaylarının merakla beklediği ‘2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu açıklaması ile adaylar sisteme akın etti.



2017 ÖSYM, üniversite tercihi yapacak adaylar için 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu internet sitesinde yayımladı. Adaylara ön bilgi vermek amacıyla yayımlanan kılavuzda, hukuk fakültelerinin puan türü ve başarı sıralarına yer verilmedi. Bunun nedeni hukuk fakültelerinin bu yıldan itibaren farklı puan türü ile (TM-2 yerine TM-3) öğrenci alacak olması.



Adaylara ön bilgi vermek amacıyla yayımlanan kılavuzda, hukuk fakültelerinin puan türü ve başarı sıralarına yer verilmedi. Bunun nedeni hukuk fakültelerinin bu yıldan itibaren farklı puan türü ile (TM-2 yerine TM-3) öğrenci alacak olması.

AKADEMİK KADRO KILAVUZDA

Geçen sene ön lisans programları Tablo-3A (sınavsız geçiş yapılan programlar) ve Tablo-3B (YGS puanıyla öğrenci alan programlar) diye ayrılıyordu. Daha önce açıklandığı gibi iki yıllık ön lisans programlarının yüzde 60’ı meslek liseliler için kullanılan sınavsız geçiş, yüzde 40’ı ise diğer liselerden mezunlar için YGS puanı ile tercih edilecek şekilde ayrıldı. Bu nedenle kılavuzda bu yıl Tablo-3A ve Tablo-3B yerine, Tablo-3 ve Tablo-4 var. Tablo-3 iki yıllık ön lisans programlarını, Tablo-4 ise dört yıl ve daha fazla süreli lisans programlarını kapsıyor. Ayrıca geçen yıllarda ön lisans programlarına okul birincisi kontenjanı verilmezken, bu sene bu bölümlere okul birincisi kontenjanı ayrıldığı görüldü.

Lisans bölümlerinin profesör, doçent, yardımcı doçent sayısı da kılavuzda yer aldı. Uzmanlara göre adayların bu bölümleri dikkatlice incelemesi gerekiyor. Çünkü bazı bölümlerde bir tane bile profesör veya doçent bulunmuyor.

EN ÇOK DÜŞÜŞ HUKUKTA

Kılavuzda dikkat çeken bir diğer konu ise İstanbul, Ankara, Marmara ve Selçuk gibi üniversitelerin hukuk ve tıp fakültelerinin kontenjanlarında düşüş olması. Örneğin İstanbul ve Ankara Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi geçen yıl 800 öğrenci alırken, bu yıl kontenjanı 650’ye düştü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının 500’den 400’e; Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının ise 400’den 300’e düştüğü görüldü.

Tıp fakültelerinde ise daha az kontenjan düşüşü yaşandı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin geçen yılki toplam kontenjanı 369 iken, bu yıl 328 oldu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nin kontenjanı ise geçen sene 498 iken, bu sene 462 olarak açıklandı.

TERCİHLER TEMMUZDA

Kılavuza Temmuz 2017’e kadar ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşılabilecek. Tercih süresi içinde kılavuzun son hali yayımlanacağı için adayların tercih döneminde yeni kılavuzu incelemesi gerekecek. Üniversite tercihleri Temmuz 2017 - Ağustos 2017 tarihleri arasında alınacak. Tercihler T.C numarası ve şifre ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecek. Başvuru merkezlerinden tercih alınmayacak. Posta yoluyla gönderilen tercih listeleri işleme konulmayacak.

2017-YGS’ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar, 2017 YGS’ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar ile sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar, ÖSYS merkezi yerleştirmede, yükseköğretim programları arasından tercih yapacak.

Adaylar, tercih hakları bulunan tablolardan programları istek sırasına koyarak, tercih bildiriminde bulunacak. 2017-YGS’ye girenlerden en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak, kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel gerçekleştirecek.

Sadece sınavsız geçiş için başvuranlar ile 2017-YGS’de hiçbir puan türünde 150 veya daha fazla puan alamayan adaylardan sınavsız geçiş hakkı bulunanlar da tercih bildirimini aynı şekilde yapacak.

2017-YGS’de 150 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde bulundurmadan istedikleri sırada yapabilecek. Hiçbir puan türünde 150 veya daha yüksek puan alamayanlar, sınavsız geçiş hakları yoksa tercih yapamayacak.

SADECE TERCİH SIRASI DEĞİŞTİRİLECEK

Adayların süresi içinde tercihlerinde değişiklik yapma imkânı olacak. Ancak adaylar sadece listesine yazdığı üniversite ve bölümlerin sıralamasını değiştirebilecek. Bir üniversite ve bölümü silip, yerine başka bir üniversite veya bölüm yazamayacak. Yerleştirme sonuçlarına göre üniversite kayıtları ise Ağustos tarihleri arasında tamamlanacak. Online ortamda e- kayıt yapmak isteyen adaylar ise Ağustos tarihleri arasında işlemlerini gerçekleştirebilecek.

ÜNİVERSİTELERE KAYITLAR NE ZAMAN?

Her yıl eylül ayının ilk haftasında olan üniversite kayıtları, bu yıl erken tarihe, ağustos ayına alındı. ÖSYM henüz kayıt takvimi ile ilgili açıklama yapmadı. Ancak üniversitelere sözlü olarak kesin kayıtların Ağustos tarihleri arasında yapılacağı bildirildi.

Konular