Tercih Sorgulama

Doğru ve Dikkatli Bir Tercih Nasıl Yapılmalı?



Üniversiteye geçişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 160 sorunun tamamını yapan çıkmazken, 33 bin aday sıfır çekti. Geçen yıl 140 puan barajını sınava girenlerin yüzde 89.5’i aşarken, bu yıl 150 puana yükselen barajı geçenlerin oranı yüzde 88.8 oldu. 1.6 milyon aday 4 yıllık bir üniversite için LYS’ye girmeye hak kazandı. Türkçe, fen ve matematikte ortalama yükselirken sosyal bilimlerde adaylar yerinde saydı.

ÖSYM, bu yıl soruların tamamını paylaştığı YGS’yle ilgili adayların merakla beklediği sonuçları açıkladı. ÖSYM istatistiklerine göre, ÖSYS’ye başvuran 2 milyon 256 bin 422 adayın 77 bin 863’ü sınavsız geçiş için başvuruda bulundu. Adayların 2 milyon 117 bin 77’si sınava girerken, bunların 2 milyon 116 bin 604’ünün sınavı geçerli sayıldı. Sınava giren adaylardan 2 milyon 84 bin 91’inin puanı hesaplandı. 473 adayın sınavı, kopya ve sınav kurallarına uymadığı için geçersiz sayıldı.

YGS ve LYS’de soruları cevaplamak kadar,doğru tercih yapmakta iyi bir üniversiteye girmek için gereklidir.

Yüksek puan alsanız bile yanlış tercihin başarınızı gölgeleyeceğini unutmayın

Tercihinize ve geleceğinize karar verme sorumluluğunun sizde olduğunu unutmayın.

Üniversiteye yerleştirilebilmek için öğrencinin 2017 YGS ‘ye girmiş olması gereklidir. 2017 YGS giren ve herhangi bir puan türünde 150.000 puan barajını aşan öğrenci kazanmış sayılmaktadır.

Üniversite adayları tercih yapma hakkı bulunan tablolardan toplam 24 tercih yapabileceklerdir.(Tercih alanlarının tamamının doldurulması gerekmemektedir. Öğrenci tercih listesinde sadece yerleşmek istediği yükseköğretim programlarına yer vermelidir.)

Seçilen yükseköğretim programının özel koşulları titizlikle gözden geçirilmelidir. (ÖSYM nin kılavuzu çok acil incelenmelidir.)



En çok istediğiniz programdan itibaren tercih ettiğiniz bölümleri sıralayın. Bunu sağlamak için her tercihinizi bir alttaki tercihinizle karşılaştırın. Üstteki tercihinizin daha çok istediğiniz bir bölüm olmasına dikkat edin.

Yerleştirme puanlarınızı, yüzdelik dilimlerinizi ve başarı sıralamalarınızı tercih etmeyi düşündüğünüz bölümlerin taban puanları, yüzdelik dilimleri ve geçen yıl o bölümü en son kazanan kişinin sıralamasıyla karşılaştırın.

Farklı puan türlerindeki tercihlerinizin de kendi içinde ve diğer puanlarla tutarlı olmasına çalışın. Örneğin, sayısalcı bir öğrenci hem sayısal hem de eşit ağırlıklı bölümlerden tercih yapmayı istiyor. Her iki alandan yapacağı tercihleri belirleyip bunları istek sırasına koyarken sınav sonucunda kendine gelen sayısal ve eşit ağırlık yerleştirme puanları arasındaki farkı dikkate almalı ve farklı puan türündeki bölümleri bu farka göre sıralamalıdır.

Tercihlerinizi yaparken muhakkak bir uzmandan yardım alın. Tercih listesinin kişiye özel olduğunu unutmayın ve arkadaşlarınızın yaptığı tercih sıralamasının sizin için geçerli olmayabileceğini unutmayın.

Tercihlerinizin tutarsız olmamasına çalışın. Bu nedenle aynı puan türünde alt sıralarda yazdığınız bir bölümün yüzdelik dilimi üst sıralardakinden yüksek olmamalıdır. Eğer böyle bir durum varsa ya o bölümü listenizden çıkartın ya da sırasını değiştirin.

Yeni açılan bölümlerin tablolarda puanları belirli olmadığından diğer üniversitelerdeki emsalleriyle karşılaştırarak ve istek sırasına koyarak tercih listenizde yer verin.

Yeni açılan üniversite ve programları dikkate alın.

Geleceğin meslekleri ile ilgili olarak teknik bilgi desteği alın. ( Rehber Öğretmenler, Meslek elemanları, internet, meslek odaları vb. )

Kazansanız bile kaydolmayı düşünmediğiniz bölümleri kesinlikle yazmayın.

Ortak alan tercihlerine dikkat edin.

Sınav sisteminde alan testleri ön planda olduğu için öncelikli olarak alan tercihleri yapılmalı. Sistemin alanlar üzerine odaklı olduğunu unutmayın.

Meslek lisesi çıkışlı adaylar sınavsız geçiş imkânının göz önünde bulundurmalı ve sınavsız geçişin kriterleri dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli.

Adaylar özel yetenek sınavlarında istedikleri kadar üniversiteye müracaat edebilirler. Özel yetenek sınavında başarılı sayılan aday, kayıt yaptırmasa dahi ilgili bölüme yerleştirildi olarak kabul edileceğinden bir sonraki yıl sınavda puanı düşecektir.

Okul birincisi olan adaylar kendileri için ayrılan bu kontenjana sadece mezun oldukları yıl bir defaya mahsus kullanabilirler.

Farklı puan ve alan tercihi yapabileceği, ancak bu durumun ciddi zorlukları beraberinde getireceği unutulmamalı.

Okul türü, alan, bölüm, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız bölümleri tercih etmeyin.

Adaylar gerek yüzdelik dilemlerin, gerek en küçük puanların yol göstermek amacıyla kılavuza konulduğu, bunların hiçbir zaman kendi yüzdelik dilimleriyle ve puanlarıyla tam karşılaştırma olanağının bulunmadığını unutmamalıdır.

Hangi tablodan kaç tercih yapabileceğinizi göz önünde tutun ve tabloları dikkatli bir şekilde ayrıntılı olarak inceleyin.

Puanlarınıza göre tercihlerinizi yaparken göz önünde tutmanız gereken en önemli nokta AOÖP alan içi tercihlerde 0,15 ile, alan dışı tercihlerde 0,12 katsayı ile çarpılacağını unutmayın. Ek puanlı yerlerde ise 0.06.

30 tercihinizin ilk sıralarına “puanım yeterli olmayabilir” endişesine kapılmadan sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz.

Tercih listenizdeki programların sırası gerçekten istek sıranıza uygun mu? ( Örneğin 5. tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız keşke 6. tercihimi kazanmış olsaydım demeyeceğinizden emin olun)

Tablo 4 için,1 den (programın kodu ile başlayıp)12 ye kadar(en küçük puanda biten kısım) olan kısma son derece dikkat ediniz. Taplo 3A için ise 1 den 7 ye kadar olan kısma iyi bakın…

ÖSYM Tercih Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

ÖSYM Tercih İşlemleri için Tıklayınız

YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

Konular