Tercih Sorgulama

ÖSYM Yerleştirme katsayıları nasıl ve neye göre hesaplanıyor?



ÖSYM, üniversite yerleştirmelerinde, eğer adaylar bir önceki yılda bir yükseköğretim programına (yani üniversiteye) yerleşmişse o adayın OBP’sini şu şekilde hesaplıyor;

2016-YGS/LYS sonucuna göre, kontenjansız açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazanmış adaylar, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar bile, 2017-YGS/LYS'lere girdikleri takdirde OBP'leri 0,06 ve kendi alanında ek puanlı bir programa yerleştirilirken ayrıca 0,03 katsayısıyla çarpılacaktır. 2016-ÖSYS'de kontenjanı bulunan açık öğretim programlarına yerleştirilen adayların, 2017-ÖSYS'de OBP'lerinin çarpılacağı katsayılar da yukarıda açıklanan şekilde olacaktır.

YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

2016 YGS/LYS puanına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, 2017-ÖSYS'de sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilirken bu adayların OBP'lerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

2016-ÖSYS'de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2017-ÖSYS'de OBP'lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Bu kurallar, 2017-ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar için 2018-ÖSYS'de de geçerli olacaktır.

Tercihlerinizi yaparken lise türlerini dikkat edin

Adayların 2017 ÖSYS yerleştirme tercihlerini yaparken dikkat etmesi gereken en önemli nokta lise türleridir. ÖSYM’nin yayınladığı 2016 ÖSYS tercih kılavuzunda bu konuyla ilgili şu açıklama yer almıştı;

Adaylar tercihlerini yaparken bu kılavuzun hangi tablolarından tercih yapabileceklerine ilişkin bilgiler Şekil 1'de gösterilmiştir. Şekil 1'de adaylar önce iki gruba ayrılmaktadır.

Genel Lise grubu;

Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askerî Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açıköğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı-Yabancı Dil Ağırlıklı), Anadolu Güzel

Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Özel Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünü kapsamaktadır.

Meslek Lisesi grubu;

Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama Okullarını kapsamaktadır. Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiştir. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okullarından mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yoktur (Yükseköğretim Kurulunca Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu ile Teknik Astsubay Hazırlama Okulu mezunlarına sınavsız geçiş hakkı tanınmıştır.).

Tablo 3A'da Merkezî Yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans programları yer almaktadır. Bu programların tümü sınavsız geçiş ile öğrenci alan programlar olmasına rağmen, Tablo 3A'daki programları hem genel lise hem meslek lisesi mezunları tercihleri arasında gösterebileceklerdir (öncelik kendi alanlarında sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylarda olmak üzere). Tablo

3B'de sadece Y-YGS puanı ile öğrenci alan ön lisans programları, Tablo 4'te ise lisans programları yer almaktadır.

Adaylar hangi tablolardan tercih yapabileceklerini Şekil 1 ve Tablo 1A'yı incelemek suretiyle görebileceklerdir.

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir

Konular