Tercih Sorgulama

2017 ÖSYS tercihlerinizi yaparken dikkat etmeniz gerekenler



2017 ÖSYS’de kaç tercih hakkınız var?

Haziran - Temmuz 2017 tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sayfasında yayınlanan 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre yapılacak tercihlerde adayların toplam 24 tercih hakkı bulunuyor. Uzmanların ve ÖSYM’nin yaptığı uyarılara göre, tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihiniz olarak belirlemeniz çok ama çok önemli. İlk sıraya yani en üste en çok gitmek istediğiniz programı yazdıktan sonra istediğiniz ikinci programı ikinci tercihinize yazıp bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayabilirsiniz. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz.

İstemediğiniz bir programı kazanabilecek durumda dahi olsanız tercih etmeyiniz!

Her yıl yüzlerce aday yanlış tercihle istemediği programlara yerleşebiliyor. Ve öğrencilerin iler ki yıllarda yaşam boyu bu yanlış tercih ve yanlış kararla hayatı olumsuz etkileniyor. Unutulmamalıdır ki yanlış tercih ya da istemediğiniz bir programa yerleştirğiniz takdirde bir sonraki yıl üniversite yerleştirmelerinde puanınız düşmekte bu nedenle istemediğiniz bir programı tercih etmeyiniz ancak eğer ben ille de bir sene daha kaybetmeyeyim benim için sadece üniversiteye girmek önemli derseniz bu karar da size ait o zaman tercih yapabilirsiniz.

2017 ÖSYS yerleştirme tercih süresi içinde yapılan tercihlerde değişiklik yapılabilir mi?

Adaylar Temmuz 2017 - Ağustos 2017 tarihleri arasında tercihlerini ÖSYM’nin internet sitesine giriş yaparak değiştirebilir ama Ağustos 2017’den sonra artık tercih listenizi değiştiremezsiniz.



Bu sonuçlara göre adaylar kontenjanları göz önüne alarak tercihlerini dikkatli yapmalılar. Tablo-4 de yani Lisans bölümleri için ayrılan kontenjana bakarak bu tablodan kendi alanıyla ilgili bölümleri tercih edecek adaylar o puan türünden kaç adayın sınava girdiğini de göz önüne alması gerekir. Adaylar “2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na ÖSYM’nin (https://www.osym.gov.tr) İnternet adresinden erişebilirler.

Açılan yeni Üniversiteler hangileri ?

Beykoz Üniversitesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi ve Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM’ye sunuldu.

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, bazı üniversitelerin isminin değiştirilmesini içeriyor.

Tasarıyla; Celal Bayar Üniversitesinin adı “Manisa Celal Bayar Üniversitesi”, Tunceli Üniversitesinin adı “Munzur Üniversitesi”, Yeni Yüzyıl Üniversitesinin adı “İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi”, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin adı “Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi”, Gedik Üniversitesinin adı “İstanbul Gedik Üniversitesi” olarak değiştiriliyor.

Düzenleme, yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasını da öngörüyor.

İstanbul’da Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitim Vakfı tarafından “Beykoz Üniversitesi”, Plato Vakfı tarafından “İstanbul Ayvansaray Üniversitesi”, Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından “İstanbul Kent Üniversitesi” ve Hacegan Vakfı tarafından “Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi” kurulacak.

İstanbul’da 49 Üniversite Var

İstanbul’da şu anda 9’u devlet 40’ı vakıf olmak üzere toplamda 49 üniversite bulunuyor.

İstanbul’da 2006 yılından sonra çok sayıda vakıf üniversitesi açıldı. Yeni açılacak üniversitelerle beraber toplam sayı 53’e yükselecek.

İstanbul’da kara ve hava harp okullarının yanı sıra üniversitelerle bağı olmayan 6 da yüksekokul var.



Tercih Listesi nasıl oluşturulmalı?

1. Tercih listesi oluşturulurken Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu mutlaka okunmalı ve bu kılavuza göre hiçbir ön şart gözetilmeksizin istek sırasına göre tercih edeceğiniz tüm program ve bölümler belirlenmeli. (https://www.osym.gov.tr)

2. Belirlenen program ve bölümlerin yanlarına tüm özellikleri (burs, ücret, özel koşullar vb.)ve tercih edilen bölüme bir önceki yılda giren adayların başarı sıraları yazılmalıdır.

3. Tercihler kesinlikle başarı sırasına göre yapılmalıdır.

Temmuz 2017 - Ağustos 2017 tarihleri arasında adayların okumak istedikleri yükseköğretim programlarını belirleyen tercihleri alınacak ve ilgili yerleştirmeler de yapılarak 2016-ÖSYS süreci tamamlanmış olacak. Üniversite yolundaki tüm adaylara başarılar dilerim…

2017-ÖSYS Tercih Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2017-ÖSYS Tercih İşlemleri için Tıklayınız


YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

Konular