2017 Sınavsız geçiş tercihlerinin nasıl ve neye göre yapılacak? 2017 ÖSYS Tercih kılavuzunda sınavsız geçişle ilgili tercihlerinizi yaparken göz önünde tutacağınız yerleştirme esasları şu şekilde olacak;
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilecektir. Türkiye ve KKTC dışında bulunan bir ülkedeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunu bitiren T.C. uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Millî Eğitim Bakanlığınca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınacaktır. METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.
2017 Sınavsız Geçiş Tercih Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız 2017 Sınavsız Geçiş Tercih İşlemleri için Tıklayınız Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da Sınavsız Geçiş için tercih yapabilirler.
Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.
- Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
- Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
2017 ÖSYS ek yerleştirme tercihleri ne zaman nasıl yapılacaktır?Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek ve yükseköğretim programlarının 2016-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yapılacak.
Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır (Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.).
Ek Yerleştirmede Tablo 4'teki lisans programları ile Tablo 3B'deki ön lisans programlarına, merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.
Tablo 3A'daki sınavsız geçiş programlarının genel yerleştirme sırasında dolmama veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına da Ek Yerleştirme yapılacaktır. Bu yerleştirmede de önce kendi alanlarında tercih yapmış meslek lisesi öğrencileri yerleştirme işlemine alınacak, meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarındaki sınavsız geçiş yerleştirilmelerinden sonra boş kalan kontenjanlara genel lise mezunlarının ve meslek liselerinin diğer alanlarından mezun olanların ilgili puanlarına göre yerleştirilmeleri yapılacaktır.
Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme tercih tarihleri ÖSYM tarafından açıklanacak.
ÖSYS yerleştirmelerinde üniversitelere kayıt hakkı kazanan adaylar Ağustos 2017 tarihinde kazandıkları üniversitelere kayıt yaptıracaklar.
YGS-LYS Net Sihirbazı indirYÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir