Tercih Sorgulama

2018 LYS sınav tarihleri ve saatleri ne zaman?



2018 LYS Sınav Yerlerini Öğrenmek için Tıklayınız

LYS 2018 sınav tarihi? Lys ne zaman? Lys sınav tarihleri ve Lys sınavında bu yıl hangi değişiklikler yapıldı? bütün ayrıntılar tercihsorgulama.com'da...

LYS 2018 sınavı için milyonlarca öğrenci harıl harıl hazırlanıyor. Türkiye'de üniversite okumak isteyen her öğrencinin girmek zorunda olduğu LYS sınavı tarihleri açıklandı. Birçok öğrenci Lys sınavı ne zaman sorusunu merak ediyor. İşte detaylar...

Test tekniğine dayalı LYS sınavı ile üniversiteye girmek isteyen öğrencilerin gözleri ÖSYM nin sınav takviminde. Mart'ta yapılan YGS sınavı sonrası öğrenciler heyecanla 2018 LYS yi bekliyor. Şimdi öğrenciler üniversitelerin taban puanlarını merak ediyor. Uzmanlar bu yıl daha az net çıkrarak daha yüksek sırlama yapılabileceğini belirtiyor. LYS sınav tarihleri açıklandı.

İşte 2018 LYS sınav tarihleri ve saatleri


LYS 4 Sosyal Bilimler Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS 1 Matematik Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Pazar), 10.00, 135 dakika

LYS 5 Yabancı Dil Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika

LYS 3 Edebiyat-Coğrafya Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Pazar), 10.00, 120 dakika

LYS 2 Fen Bilimleri Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

YGS sınavı Mart’ta gerçekleştirildi ve LYS sınavına girmeye hak kazanan adaylar heyecanla beklemeye başladı. Üniveriste öğrencisi olmanın ilk aşaması olan Yüksek Öğretime Geçiş sınavının ardından yapılan Lisans Yerleştirme sınavı, adayların dört yıllık bir fakülteye yerleşmesine imkan sağlaması açısından çok önemli. LYS sınavı 5 oturumda yapılacak. Öğrenciler girmek istedikleri dört yıllık bölümlere göre farklı oturumlara katılacak. Adaylar YGS’ye girerken belirlenen ücreti yatırmış olmaları gerekiyor. Adaylar şimdi de girmek istedikleri her bir LYS sınavı için kılavuzda belirtilen ücreti yatırmak zorunda.

LYS puanları hesaplanırken ÖSYM 6 farklı puan türü kullanıyor. Öğrenciler girmek istedikleri bölümün öğrenci aldığı puan türüne katkısına göre girmek istedikleri LYS sınavı sayısını seçecekler. Öğrenciler YGS sınavında 4 farklı testten sorular çözmüştü. Türkçe, Matematik, Sosyal ve Fen testlerinde toplam 160 adet soru yanıtlamak için adaylara 160 dakika süre verilmişti. YGS sınavı sonucunda her bir adayın 6 farklı puan türü hesaplandı. YGS-1 ve YGS-2 puan türleri önceki ÖSS sisteminin Sayısal-1 puan türüne karşılık geliyor. YGS-3 ve YGS-4 puan türleri eski sistemin Sözel-1 puan türü yerine geçiyorlar. YGS-5 ve YGS-6 puan türleri ise geçmiş yıllarda yapılan üniversite sınavlarındaki Eşit Ağırlık-1 puan türü yerine geçen puan türü.

LYS'DE YAPILAN DEĞİŞİKLİLER

LYS sınavı her yıl bazı değişikliklere uğruyor. Her yıl yapılan değişiklikleri takip etmek çok önemli. LYS 2015'te TM puan türünde geometri sorularının katkısı azaltıldı. Hukuk fakülteleri başta olmak üzere puan türü değişen ya da yeni açılan programlar LYS 2018 kılavuzunda detaylıca anlatılıyor. Geçmiş yıllarda TM-2 puan türüyle öğrenci alan hukuk bölümü LYS 2015'te TM-3 puan türüyle öğrenci alacak. Artık hukuk fakültesinde eğitim görmek isteyen LYS adayları önceki yıllara göre daha az sayıda matematik sorusu çözecekler. LYS sınavıyla hukuk fakültesinde eğitim görmek isteyen LYS adaylara bu yıl daha fazla edebiyat ve coğrafya testi sorusu çözmek zorunda kalacak. LYS 2015'te Geometri sorularının da katkısında azaltma yapılınca matematik testinin önemi azalmış oldu. LYS 2015 te En radikal değişiklik ise Türkçe-Matemetik TM puan türünde hesaplama yapılırken matematik testinden alınan puanın etkisinin azaltıması oldu. Artık TM-1 puan türünde geçen yıl geometrinin etkisi yüzde 10 iken bu yıl şimdi artık yüzde 8 yapıldı. LYS 2015'te TM-1 puan türünde edebiyat testinin etkisi ise yüzde 18 olan geçen seneki oranından bu sene yüzde 20 seviyesine yükseltildi. LYS sınavında TM-2 pun türünde önceki sene geometri testinin katkısı yüzde 8 idi ancak artık LYS 2015'te bu oran katkısı yüzde 6 seviyesine düşürüldü. LYS sınavında TM-2 puan türünde edebiyatın testinin etkisi de yüzde 22'den LYS 2015'te yüzde 24'e yükseldi. TM-3 puan türünde geometri testinin etkisi geçen yıl yüzde 7 iken, bu yıl yüzde 5 yapıldı. LYS sınavı coğrafya testinin katkısı yüzde 10 idi LYS 2015'te değişiklik yapılarak yüzde 9 oldu. Edebiyat testinin katkısı da değişti. Geçen yıl yüzde 25 olan edebiyat testinin katkısı LYS 2015'te bu yıl yüzde 28’ çıkarıldı. LYS 2015 kılavuzundaki yeni açıln bazı bölümleri dikkatlice inceleyerek gözden geçirmek öğrencilerin faydasına olacaktır muhakkak ki. Yeni açılan programlar şöyle: Adli Bilişim Mühendisliği (MF-4), Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi (TS-1), Müzecilik (TM-3), Nanoteknoloji Mühendisliği (MF-4), Ürün Sistemleri Mühendisliği Programları (MF-4), Yeni Medya ve Gazetecilik (TS-1).

LYS 2018 TABAN PUANLARI

LYS 2018 sınavına girebilmek için adayların YGS sınavında barajı aşmış olmaları gerekiyor. YGS sınavında 3 farklı baraj puanı türü var. Adayların aştığı baraj puanı türlerine göre başvurabilecekleri bölümler de değişiyor. TABAN PUAN-1 =150 puan (Birinci baraj puanı): YGS sınavında 150 puan alan adaylar sınavsız geçişle girilen 2 yıllık MYO'lar dışındaki 2 yıllık Ön Lisans programları ve açık öğretim programlarını tercih edebilirler. Liselerin resim, müzik, spor gibi alanlarından mezun adaylarda kendi alanlarıyla ilgili yetenek sınavlarına girme hakkı tanınması için de 150 taban puanı geçmek gerekiyor. Liselerin FEN, TM, SOSYAL alanlarından mezun olan adaylar yetenek sınavlarına girebilmek için YGS' den en az 180 ve üstü puan almalıdır.Açık öğretim Fakültesi Açık öğretim Okul Öncesi Öğretmenliği (YGS), Açık öğretim İngilizce Öğretmenliği ( DİL-1)gibi bölümler açık öğretim olmasına rağmen kontenjanlıdır ve YGS, LYS 2018 puanı ile girilir. TABAN PUAN-2 =180 puan (İkinci baraj puanı): YGS' de 180 ve üstü puan alan adaylar LYS sınavların dan istediklerine girme hakkına sahiptir. TABAN PUAN-3 =180 puan (Üçüncü baraj puanı): LYS 2018 puanı ile öğrenci alan 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarını ve (eski sistemde EA-1, SAY-1 ve SAY-1) yeni sistemde YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkına sahiptirler. LYS 2018'deki soruların, geçtiğimiz yılın sorularına kıyasla daha düşündürücü olması bekleniyor. Düşündürücü sorularda öğrencilerin kafasının karışması da bu tarz soruların ağırlıkta olduğu yıllarda netlerin düşmesi ve daha az soru çözerek daha yüksek sıralama yapmanın mümkün olduğu anlamına geliyor. Yani LYS 2018 sıralamalarının daha düşük puanla daha yüksek çıkması bekleniyor.

LYS 2018 LYS sınavı Haziran 2018 tarihinde yapılacak. Milyonlarca öğrenci LYS 2018 sınavını bekliyor.

Konular