Tercih Sorgulama

2018 LYS Tercih Rehberi ÖSYM



LYS’de tercihler için izlemeniz gereken yol, dikkat etmeniz gereken noktalar tercihsorgulama.com'da...


ÜNİVERSİTEYE giriş sınavlarının ikinci aşaması olan ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını tercih etmenizi sağlayacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeniz gerekiyor.

LYS’lerde doğru başvuru yapmak, doğru bir tercih listesi hazırlayabilmeniz için gereken ilk adımı atmanızı sağlayacak. Sınavların sayısının çokluğu, değişen puan türleri, tercih yapacak puana sahip olabilmek için girilmesi şart olan sınav sayısının bilinmemesi adayların hata yapmalarının en önemli nedenlerinin başında geliyor. Oysa hangi sınavlara girdiğinizde hangi puanlara sahip olacağınızı bilmeniz gerekiyor. Böylece ne paranızı ne de emeğinizi boşa harcamış olursunuz.

YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

Yazı dizimizde sizlere LYS’ler için izlemeniz gereken yolu, dikkat etmeniz gereken noktaları, okumak istediğiniz bölüme göre girmeniz gereken sınavların hangileri olduğunu ve hangi sınavdan hangi puanı alacağınızı, hangi bölüm için hangi testlerin daha önemli olduğunu anlatacağız. Bu yazı dizimizi takip ederek hatalı bir başvuru yapmayı da engellemiş olacaksınız.

Her yıl adaylara ‘puan türü değişikliği’ sürprizi yapan YÖK, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümlerine LYS puanları ile yerleştirme yapılacağını açıkladı. Ancak üniversiteler itiraz edince karar kaldırıldı.

GENÇLER her yıl sınava sayılı günler kala YÖK ve ÖSYM’nin yaptığı “puan değişiklikleri” yüzünden kötü sürprizlerle karşılaşıyor. Bu yıl da Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuruları öncesinde yayımlanan ÖSYS Başvuru Kılavuzu’nda aynı şey oldu. YGS puanları ile başvuru yapılan ve üniversitelerin kendi düzenledikleri özel yetenek sınavları ile öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümlerine bundan sonra “özel yetenek sınavı” ile değil Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanları ile öğrenci alınacağı kılavuzdaki puan değişikliğinden anlaşıldı. Artık bu bölümlere merkezi yerleştirme yapılacaktı.

Sınavlara sayılı günler kala ortaya çıkan bu değişiklikten ne üniversitelerin ne de öğrencilerin haberi vardı. Kendilerini YGS için hazırlamış LYS’lere girmeyi hiç düşünmeyen gençler bu puan değişikliği yüzünden büyük hayal kırıklığı yaşadı.

MİMAR SİNAN VE MARMARA İTİRAZ ETTİ

Üniversiteler talepleri olmamasına rağmen yetenek sınavları ile öğrenci aldıkları bu bölümlerin artık LYS puanları ile öğrenci alacağını gençlerle birlikte bizler haber yapınca öğrendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi bu karara itiraz etti ve YÖK’e bu iki bölüme özel yetenek sınavı ile öğrenci alınmasına devam edilmesi teklifinde bulundu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin bu bölümler için neden özel yetenek sınavlarının gerekli olduğuna ilişkin hazırladığı rapor geçtiğimiz Mart’ta yapılan YÖK Yürütme Kurulu toplantısında görüşüldü. Toplantıda yükseköğretim kurumları bünyesinde endüstri ürünleri tasarımı ile iç mimarlık bölümlerine merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmasına ilişkin YÖK’ün geçtiğimiz yıl kasım ayında aldığı karar iptal edildi.

Bu kararla birlikte bu iki bölüm tıpkı önceden olduğu gibi bu yıl da özel yetenek sınavı ile öğrenci alacak. Bu bölümlerde okumayı planlayan gençlerin LYS’lere girme zorunluluğu böylece ortadan kalktı.

BAZI BÖLÜMLERDE KALKTI

Ancak bu puan türü değişiklikleri sadece bu iki bölümü kapsamıyor. Bu iki bölüm yine özel yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edecek ancak daha birçok bölüm için LYS puanları ve merkezi yerleştirme şartı sürüyor. Örneğin iç mimarlık bölümü için özel yetenek sınavı geri geldi ama iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü için aynı şey geçerli değil. Bu bölüm LYS puanlarından Türkçe-Matematik TM-1 puanına göre bu yıl öğrenci alacak.

BÖLÜMÜNÜZÜ KONTROL EDİN

ÖZEL yetenek sınavları ile öğrenci alan iç mimarlık ve çevre tasarımı, görsel iletişim, iletişim ve tasarım, sanat tasarımı ya da yönetimi gibi bölümler bu yıl LYS puanları isteyecek. Bu bölümlerde okumak isteyenler LYS’lere girmek zorunda. Okumak istediğiniz bölümlerde yaşanan puan değişikliklerine mutlaka dikkat etmelisiniz. Hangi programlarda nasıl değişiklik olduğunu sayfamızda yer alan tablodan görebilirsiniz.

BİRÇOK BÖLÜMDE PUAN DEĞİŞİKLİĞİ

Bu yılın üniversite tercihlerinde adayları yalnızca özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan bölümlerdeki değişiklikler beklemiyor. YGS puan türüyle öğrenci alan bazı programlarda da değişiklik var. Turizm İşletmeciliği gibi YGS puanıyla öğrenci alan bazı bölümler artık LYS puanı ile öğrenci alacak.

Değişiklikler bununla da sınırlı değil. Hukuk gibi LYS puanıyla öğrenci alan bazı programlarda da istenen puanlar değişti. Örneğin hukuk fakültelerine TM-2 puanı ile öğrenci yerleşirken bu yıl bu fakülteler TM-3 puanı ile öğrenci alacak. Bu sınavdaki bazı testlerin ve soruların ağırlıklarının değişmesi anlamına geliyor. Bazı sorular artık daha önemli oldu. Bu yüzden okumak istediğiniz bölümlerdeki puan değişikliklerini dikkate almanız gerekecek.




İKİ HAFTA SONUNDA SINAVLAR BİTECEK

HER yıl olduğu gibi bu yıl da 5 oturum halinde gerçekleştirilecek Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) iki hafta sonunda tamamlanacak.


LYS-1 Matematik-Geometri Sınavı Tarihi : Haziran saat 10.00′da,
LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı Tarihi : Haziran saat 10.00′da,
LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı Tarihi : Haziran saat 10.00′da,
LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Tarihi : Haziran saat 10.00′da,
LYS-5 Yabancı Dil Sınavı Tarihi : Haziran saat 14.30′da


Tercih yapabilmek için en az iki sınava girmelisiniz

Tercih yapabilmek ve gereken LYS puanlarının oluşması için en az iki sınava girmek zorundasınız.Başvuru yaptıysanız isterseniz 5 sınava da girebilirsiniz.

ÖNÜMÜZDEKİ haziran ayında 5 ayrı oturumda yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) başvurabilmek için Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan almanız gerekiyor. 6 puan türünden herhangi birinde bu barajı aşmış olmanız sınavlara başvuru yapmanız için yeterli olacak.

LYS puanlarınızla tercih yapabilmeniz için en az iki sınava girmeniz gerekiyor. Tek sınava girdiğiniz takdirde puanınız hesaplanmayacak ve lisans programlarını tercih etme hakkınız olmayacak. Bu yüzden en az iki sınava girmeniz gerektiğini unutmayın.

TÜM SINAVLARA GİRİN

Ancak tavsiyem tüm sınavlar için başvuruda bulunmanız olacak. Çünkü son dakika programlarla ilgili puan değişiklikleri olduğunu unutmayın. Seçeceğiniz bir programa yerleştirme yapılırken puanının değiştiğini öğrenebilirsiniz. Bu yüzden tüm sınavlara girmeniz avantajınıza olacak. Ayrıca elinizde tercih yapabilecek puan yelpazesi genişlemiş olur. Üstelik sınavlara girdiğinizde hiç soru çözmeseniz bile puanınızın hesaplanacağını da hatırlatalım. Zaten LYS’lere katılım ile ilgili bir sınırlama yok. Dilerseniz sınavların tümüne girme hakkınız var.

12 FARKLI PUAN TÜRÜ ÇIKACAK

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda 6 farklı puan türü çıkarken, LYS’lerde ise Matematik Fen (MF), Türkçe Matematik (TM), Türkçe Sosyal (TS) ve Yabancı Dil (DİL) olmak üzere 4 ana grupta 12 farklı puan türü çıkacak. Her ana grup kendi içinde ayrıca değişik puanları çıkaracak. Bu ana puan gruplarını ve bu gruplardan hangi puanları elde edeceğinizi bilmeniz ve sınavlarınızı da buna göre seçmeniz gerekiyor.

Gelin bu sınavlardan hangi puan türlerinin çıkacağına ve bu puanları elde edebilmek için hangi sınavlara girmeniz gerektiğine bakalım:

HANGİ SINAVDAN HANGİ PUAN TÜRÜ ÇIKACAK?

MF Puan Türleri: Matematik (LYS-1) ve Fen Bilimleri (LYS-2)
TM Puan Türleri: Matematik (LYS-1) ve Edebiyat-Coğrafya (LYS-3)
TS Puan Türleri: Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) ve Sosyal Bilimler (LYS-4)
DİL Puan Türleri: Yabancı Dil Sınavı (LYS-5)

MATEMATİK FEN (MF)

MATEMATIK Fen (MF) Puanları olarak adlandırılan bu ana grupta 4 tane farklı puan türü çıkacak. Bu puan türleri MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 olacak. Bu grup puanlarını elde etmek için Matematik (LYS-1) ve Fen Bilimleri (LYS-2) Sınavları’na girmeniz gerekiyor. MF puan grubunda çıkacak bu 4 farklı puan türü ile tercih edebileceğiniz programlar ise şöyle sıralanıyor:

MF-1: Bu puan türü matematik ağırlıklı temel bilim programlarına yerleştirmeler için kullanılacak. İlköğretim matematik öğretmenliği, istatistik, astronomi ve uzay bilimleri programları bu puan türünü isteyecek.

MF- 2: Fen ağırlıklı temel bilim programlarını içeriyor. Bilişim sistemleri ve teknolojileri, fen bilgisi öğretmenliği, fizik, kimya biyoloji, biyoloji öğretmenliği gibi programlara yerleştirmelerde bu puan türü geçerli olacak.

MF-3: Sağlık bilimleri programlarına yerleştirmeler bu puan türüne göre yapılacak. Örneğin tıp, diş hekimliği, eczacılık, moleküler biyoloji, genetik gibi bölümler bu puanı kullanacak.

MF-4: Bu puan türü de mühendislik ve teknik programlara yerleştirmelerde kullanılacak.

TÜRKÇE MATEMATİK (TM )

TÜRKÇE Matematik (TM) puanlarını ifade eden eşit ağırlıklı puan türlerini oluşturan bu grupta tercihlerde kullanmak için TM-1, TM-2, TM-3 olmak üzere 3 farklı puan türü çıkacak. Bu puan türleri için Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarına girmeniz gerekiyor.

TM-1: Matematik ağırlıklı bir puan türü. Deniz işletmeciliği, ekonomi ve finans, işletme, ekonomi gibi programlara yerleştirmelerde kullanılacak.

TM-2: Türkçe-edebiyat ve matematik ağırlıklı bir puan türü. Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi programlar için kullanılacak.

TM-3: Matematikle Türkçe, edebiyat eşit ağırlıklı bir puan türü. Bu yıl hukuk fakülteleri bu puanla öğrenci alacak. Psikoloji, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji gibi alanlara yerleştirmelerde de bu puan türü kullanılacak.

TÜRKÇE SOSYAL (TS )

BU grup sözel puanları oluşturuyor. Bu puan grubunda TS-1 ve TS-2 olmak üzere 2 puan türü çıkacak. Bu puan türlerini elde etmek için Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) ve Sosyal Bilimler (LYS-4 ) sınavlarına girmeniz gerekiyor.

TS-1: İletişim bilimleri, iletişim sanatları, radyo televizyon gibi sosyal puan türleriyle öğrenci alacak programlara yerleştirmelerde kullanılacak.

TS-2: Tarih, tarih öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı gibi yine sosyal ağırlıklı programlara yerleştirmeler bu puan türüne göre yapılacak.

DİL

DiL eğitimi veren programlara da bu puan grubundan çıkacak 3 farklı puan türüne göre yerleştirmeler yapılacak. Bu puan türlerini Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) ile elde edeceksiniz.

DİL-1: Batı dilleri olarak nitelendirilen Almanca, İngilizce, Fransızca öğretmenlikleri ve edebiyatları gibi programlar bu puan türüyle öğrenci alacak.

DİL-2 : Diğer Batı dilleri olarak nitelendirilen Bulgar, Boşnak, İspanyol dili ve edebiyatları ile öğretmenliklerine bu puan türüne göre yerleştirme yapılacak.

DİL-3: Doğu Dilleri olarak tanımlanan Çince, Arapça, Fars dili ve edebiyatı gibi programlar bu puanla öğrenci alacak.


Siyaset ve hukuk okuyacaklar çok edebiyat sorusu çözecek

Bu yıl bazı programların puan türlerinde nasıl değişiklik varsa puanların oluşmasını sağlayan LYS testlerinin etkisinde de değişiklikler oldu. Hukuk, ekonomi, sosyoloji, işletme gibi bölümlerin tercihlerinde kullanılacak TM puan türlerini oluşturan testlerin ağırlıkları değişti. Örneğin, hukuk okumak isteyenler artık daha fazla edebiyat sorusu çözecek

Bu yıl bazı yükseköğretim programlarına öğrenci yerleştirilirken kullanılan puan türlerinde değişiklikler oldu. Bazı programlar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarından Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puan türlerine geçti. Bu programlar arasında da turizm işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları gibi bölümler var. İç mimarlık ve çevre tasarımı, iletişim tasarımı gibi özel yetenek sınavları ile öğrenci alan programlar da bu yıl LYS puanları ile öğrenci alacak. İç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımları programlarına getirilen LYS şartı ise kaldırıldı, yine öğrenciler özel yetenek sınavına girecek.

DEĞİŞİKLİK TESTLERİ DE KAPSADI

Ancak değişiklik yalnızca puanı değişen bölümlerle sınırlı değil. Aynı zamanda LYS puan türlerini oluşturacak testlerin de ağırlık katsayıları değişti. Özellikle hukuk, işletme, sosyoloji, ekonomi, uluslararası ilişkiler gibi programlara öğrenci alınırken kullanılacak Türkçe Matematik (TM) puan türünü oluşturan testlerde değişiklikler oldu. Bu puan türündeki en önemli değişiklik ise hukuk okumak isteyen gençleri ilgilendiriyor. Bu yıla dek TM-2 puan türü ile girilen hukuk fakültelerine artık TM-3 puan türü ile yerleştirme yapılacak.

Bu puan türünü oluşturan testler de buna göre farklı ağırlıklandırılacak. Gelin hukuk başta olmak üzere işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bölümlere girişte kullanılan TM puan türlerini oluşturan testlerdeki değişikliklere ve bu puan türü ile okuyacak gençlerin nelere dikkat etmeleri gerektiğine bakalım.

LYS-1 VE LYS-3 SINAVLARI TM PUANINI OLUŞTURACAK

TÜRKÇE Matematik (TM) puanlarının oluşması için girmeniz gereken sınavlar Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavları olacak. LYS- 1’de matematik ve geometri, LYS-3’te ise Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testlerini yanıtlayacaksınız. Değişiklik ise sınavların içinde yer alan bu testlerin ağırlıkları ile ilgili.

EDEBİYAT SORULARI ÖNEM KAZANDI: TM-1, TM-2 ve TM-3 olmak üzere 3 farklı puan türünün hesaplanmasında YGS’nin testlerinin katkısı değişmedi. YGS içinde yer alan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testinin ağırlık yüzdeleri bu yıl da LYS puanlarının oluşmasına yüzde 40 oranında katkı yapacak.

İşletme, maliye, uluslararası ticaret gibi TM-1 puanıyla öğrenci alan programlar için yapılan hesaplamada matematik sorularının etkisi geçen yıl olduğu gibi yüzde 25 olacak. Ancak geometri soruları yüzde 10 değil, yüzde 8, Türk dili ve edebiyatı soruları yüzde 18 değil yüzde 20 etkili oldu. Coğrafya-1’in etkisi değişmedi, yine eskisi gibi ağırlığı yüzde 7.

Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi TM-2 puanıyla öğrenci alan programlarda LYS’nin matematik sorularının etkisi yine yüzde 22 ama geometrinin etkisi yüzde 8’den 6’ya düştü. Türk dili ve edebiyatı soruları ise yüzde 22 değil yüzde 24 etkili. Yani edebiyat sorularının önemi arttı. Coğrafya- 1 Testi’nin bu puan türüne etkisi yine yüzde 8.

MATEMATİK ETKİSİ AZALDI

Psikoloji, sosyoloji gibi artık hukuk fakültelerinin de öğrencilerini seçerken kullanacağı TM-3 puanında matematik sorularının etkisi yine yüzde 18. Ancak bu puan türünün oluşumunda geometrinin etkisi yüzde 7’den yüzde 5’e düştü. Türk dili ve edebiyatı sorularının etkisi ise yüzde 25’ten yüzde 28’e yükseldi. Coğrafya- 1’in etkisi de yüzde 10’dan yüzde 9’a düştü. Bu programları tercihlerde de edebiyat soruları daha önemli olurken, geometri sorularının etkisi düştü.



HUKUKTA PUAN TÜRÜ DEĞİŞTİ

TM-2 ile öğrenci alan hukuk fakültelerine bu yıl TM-3 puan türü ile öğrenci yerleştirilecek. Bu yıl hukuk okumak isteyen gençler daha çok edebiyat sorusu çözecek. Çünkü hukuk fakültelerine girişte kullanılacak olan TM puan türünde Türk dili ve edebiyatı testinin ağırlığı yüzde 25’ten 28’e çıkarıldı. Geometri testinin ağırlığı ise yüzde 7’den 5’e düştü. Bu durumda da geometri testlerinin getireceği puanlar düşerken, edebiyat sorularından elde edilecek puan arttı.

Benzer bir değişiklik ise uluslararası ilişkiler, küresel siyaset gibi TM-2 puanı ile öğrenci alacak programları seçecek öğrenciler için de geçerli. Bu testte de edebiyat sorularının etkisi artarken geometri sorularının etkisi azaltıldı.

TM puanını oluşturacak LYS-1 ve LYS-3’te yer alan testlerin ağırlıklarındaki değişiklikleri sayfamızda yer alan tablodan takip ederek, hangi puan türleri için hangi soruların daha önemli olduğunu anlayabilirsiniz.






Hem istatistik hem de işletme istiyorsanız üç sınavı seçin

İstatistik okumak isteyen matematik ve fen sınavlarına başvuracak. Ama işletme de seçenekleriniz arasında olsun istiyorsanız bu kez edebiyat coğrafya sınavına da ihtiyacınız var. Hukuk ve mühendislik seçeneğine sahip olmak isteyen adaylar da 3 sınava başvurmak zorunda

YÜKSEKÖĞRETİM kurumlarının lisans programlarını Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre oluşacak puanlarınıza göre tercih edeceksiniz. LYS’de 4 ana grupta toplam 12 puan türü çıkacak ve okumak istediğiniz bölümleri bu puan türlerine göre seçeceksiniz.



Puanınızın oluşabilmesi için en az iki sınava girmeniz gerekiyor. Bu yüzden de ilk bilmeniz gereken, hangi bölümler hangi puan türü ile öğrenci alıyor ve hangi sınavlara girerek bu puan türlerini elde edebilirsiniz. Okumak istediğiniz bölümü ve bu bölümün istediği puan türünü, bu puan türünü elde etmek için girmeniz gereken sınavları belirledikten sonra da LYS’ler için başvurunuzu yapmalısınız.

HER BÖLÜME FARKLI SINAV

Örneğin istatistik, mühendislik ya da tıp gibi bölümlerde okumak istiyorsanız sahip olmanız gereken puan türü Matematik Fen (MF). Bu bölümler MF puan grubundan 4 değişik puan türüne göre öğrenci alacak. Bu puan türlerini elde edebilmek için de Matematik (LYS-1 ) ve Fen Bilimleri (LYS- 2) sınavlarına gireceksiniz. Bu bölümler için LYS başvurunuzda işte bu iki sınavı seçmelisiniz.

Bu sayısal programların yanı sıra bir de hukuk, işletme, finans gibi alanlarda da tercih yapmak istiyorsanız bu kez Türkçe Matematik (TM) puanlarına ihtiyaç duyacaksınız. Bu puan türlerini elde edebilmek için girmeniz gereken sınavlar Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya-1 (LYS-3). Zaten MF puan türü için Matematik sınavına (LYS-1) gireceğiniz için başvuru yapmanız gereken 3’üncü sınav LYS-3 olacak. Bu durumda LYS-1, LYS-2 ve LYS-3 olmak üzere 3 tane sınav için başvuru yapacaksınız. Size fikir vermesi açısından birkaç bölüm için hangi puanlara ve hangi sınavlara girmeniz gerektiğini örnekleyelim.



600 bin genç, LYS için elendi

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) LYS’lere girmek için gereken 180 puanı alamayan gençlerin sayısı 618 bini aştı. Bu gençler haziran ayında yapılacak LYS’lere girme hakkını yitirdi. 140 barajını aşamayanların sayısı da 207 bini geçti. Bu yıl 180 puan barajını aşarak LYS’lere katılma hakkını kazananların sayısı 1 milyon 369 bin 147. Ancak her yıl barajı aştıkları halde LYS’lere başvurmayan gençlerin sayısı da yarım milyonu buluyor.



EN BÜYÜK İLGİ LYS-1 VE LYS-3’E

LİSANS Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) en fazla başvuru hem Matematik Fen (MF) puanlarının hem de Türkçe Matematik (TM) puanlarının oluşmasında etkili olan Matematik Sınavı (LYS-1) ile yine hem TM puanlarının ve TS puanlarının oluşması için girilmesi gereken sınav olan Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarına oluyor. Geçen yıl LYS-1’e 744 binden, LYS-3’e ise 751 binden fazla aday başvurdu.



MÜHENDİSLİK VE İŞLETME

Mühendislik MF-4 ile öğrenci alacak. Bunun için Matematik (LYS-1) ve Fen Bilimleri (LYS-2) sınavlarına başvuracaksınız. İşletmeye TM puan grubundan öğrenci alınacak. Bunun için Edebiyat - Coğrafya (LYS-3) sınavına da başvurmalısınız.

SOSYOLOJİ VE HUKUK

Bu iki bölüm TM puanlarıyla öğrenci alacak. Bunun için Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarına başvuracaksınız.

İÇ MİMARLIK VE PSİKOLOJİ

İç mimarlık için YGS puanınız ile özel yetenek sınavına gireceksiniz. Psikoloji, sosyoloji, hatta hukuk gibi alanlarda da tercih yapmak istiyorsanız o zaman TM puanlarına ihtiyaç duyacaksınız. Bu puanlar için de LYS-2 ve LYS-3’ye başvurmalısınız.

TIP VE MÜHENDİSLİK

Tıp ve mühendislik programları için MF puanlarına ihtiyacınız var. Tıp için MF-3, mühendislik için MF-4 puanı gerekiyor. Bu puanlar için LYS-1 ve LYS-2 yani Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarına gireceksiniz.

ARAPÇA VE SİYASET

Arapça DİL, siyaset bilimi ise TM puanı ile öğrenci alıyor. Arapça için Yabancı Dil (LYS- 5) uluslararası ilişkiler ya da siyaset için LYS-1 ve LYS-3’e başvuracaksınız.

Konular