Tercih Sorgulama

2018 Üniversiteye Yerleşme Süreci Nasıl İşleyecek?



LYS oturumlarının son ikisi önümüzdeki hafta sonu yapılacak.Haziran’da gerçekleştirilecek son iki oturumun ardından ise, 2018 ÖSYS sürecinde sınav aşaması tamamlanacak. ÖSYM’nin donanım, yazılım ve insan kaynağı yatırımları sayesinde artık sonuçlar kısa sürede açıklanıyor. Bu sene de LYS sonuçlarının Temmuz'da açıklanacağı ÖSYM tarafından bildirildi.


2018 Üniversite Sınav Sonuçlarını Öğrenmek için Tıklayınız

İstatistikler 2018 ÖSYS’de yaklaşık 1 milyon 350 bin adayın tercih kullanacağını gösteriyor. Dershanelerin kapanma süreci nedeniyle geçtiğimiz yıllara kıyasla biraz daha fazla adayın tercih kullanması da bekleniyor. Adayların tercih döneminde dikkat etmeleri gerekenlerle ilgili bazı noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum:

1- Üniversiteye yerleşme süreci üç devreli bir maça benzer. Birinci devre YGS, ikinci devre LYS, üçüncü devre ise tercih dönemidir. Geçtiğimiz yıllarda YGS ve LYS’de iyi puanlar alan bazı adayların tercih dönemini özenli ve verimli geçirmedikleri için doğru tercih yapamadıklarına, yerleştikleri üniversite ve programları yarıda bıraktıklarına şahit olduk. ÖSYM, tercih listesini önce kesinleştirip bildirene ekstra puan vermiyor. Tercih döneminin sonuna kadar hiç durmadan çalışmalısınız.

2- Sonuçların açıklanmasıyla adaylar büyük bir heyecanla bölüm belirleme telaşına girer. Telaşlı davranmayın. Unutmayın, tercih dönemlerinde her gün bir öncekinden daha çok şey bilinir. ÖSYM yeni açıklamalar yapar. Üniversiteler, dershaneler, uzmanlar istatistiki analizler yürütür. Her gün yeni bulgular kamuoyu ile paylaşılır. Bu bilgi birikimi ile her geçen gün yapılan tercihler daha bilinçli, kaliteli olur. Güvenilir kişi ve kurumların çalışmalarını takip edin.

BAŞARI SIRASINA DİKKAT EDİN

3- Yıllardır tercih dönemlerinin başında en çok sorulan soru, puanların mı yoksa başarı sıralarının mı dikkate alınması gerektiği. Bu konuda kesin yanıt, başarı sıraları. Puanlar her sene, sınavdaki soruların zorluğu, Türkiye’de oluşan net ortalamaları ve standart sapmalar gibi istatistiki detaylar nedeni ile değişiklik gösterir. Başarı sırası ise, önemli sistem değişiklikleri olmadığı sürece daha güvenilir bir göstergedir.

4- Tercih listenize dahil edeceğiniz üniversite ve bölümleri gerçekten istediğinizden emin olun. Değilseniz listenizde hiç yer vermeyin. Unutmayın, tercih kullanıp bir yere yerleşirseniz, 2018 ÖSYS’de okuldan gelen puanınız (OBPx0,12) yarı yarıya kırılacak. Bu puan kaybını telafi etmek çok kolay değil.

5- İnsanlar ev alacaksa gidip gezer, otomobil sahibi olacaksa test sürüşü yapar. Yaşamınızın 4-5 senesini geçireceğiniz üniversiteyi, fakülteyi, bölümü de masa başında seçemezsiniz. Tercih listenize dahil edeceğiniz tüm bölümleri yerinde gezin, hocaları ile sohbet edin, koridorlarında dolaşın, kantininde çay için, kütüphanesine göz atın, öğrencilere sorular sorun, hatta tuvaletine bile girip çıkın. Oranın öğrencisi olursanız bunları her gün yapacaksınız. Unutmayın, ülkemizde bazı liselerin fiziki şartları bazı üniversitelerinkinden daha iyi olabiliyor. Kötü bir sürpriz ile karşılaşmayın.

ÜNİVERSİTENİZE KARŞI TALEPKÂR OLUN

6- Seçeceğiniz üniversitedeki bölüm zenginliğine dikkat edin. Örneğin İTÜ gibi sadece sayısal alana odaklanmış bir üniversiteyi tercih ediyorsanız, kantinde etrafınızda sadece mühendislik alanından arkadaşlar olacağını düşünün. Çift anadal, yandal düşünceniz varsa üniversitelerdeki bölüm çeşitliliği gelecekteki seçeneklerinizi arttıracaktır.

7- Öğrenciliği salt derse gir/çık kabul ederseniz mezuniyet sonrasında işsiz kalmanız garanti. Üniversitenize karşı talepkâr olun. Öğrenci asistanlık imkânlarını, kulüplerini, ERASMUS olanaklarını, staj fırsatlarını değerlendirin. Ders dışındaki konularda talepte bulunduğunuzda size karşılık verebilen üniversiteyi tercih edin. Üniversitelerin taleplerinizi karşılamaya hazır olup olmadıklarını inceleyin. Şunu bunu yaparız demek kolay. Altının dolu olup olmadığını sorgulayın.

8- Üniversite tercihi aynı zamanda camia tercihidir. Gelecekte, şu an tercih edip yerleştiğiniz üniversitenin mezunlar derneğine üye olacaksınız. O camiaya, o etikete sahip olacaksınız. Bunu unutmayın.

ÖSYM Tercih Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

ÖSYM Tercih İşlemleri için Tıklayınız


YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

Konular