Tercih Sorgulama

ÖSYM YKS Üniversite Tercih Sonuçları Sorgulama



YKS Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2019-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandığı zaman Yerleştirme sonuçları, ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden açıklanacaktır.


Adaylar, yerleştirme sonuçlarını yukarıda belirtilen İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Yerleştirme Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

ÖSYM Üniversite Tercih Sonuçları Sorgulamak için Tıklayınız

2019-2020 eğitim öğretim ders yılında, YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri ösym den belirtilen tarihler arasında Ağustos ayında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar da aynı tar,hlerde yapılacaktır. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekmektedir.


Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, Aralık 2019 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının elektronik kayıt işlemleri ile ilgili açıklamasına, yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgilere ve yükseköğretim programlarına yerleştirmede oluşan en küçük ve en büyük puan bilgilerine aşağıdaki bağlantılardan erişilebilir.

EK YERLEŞTİRME NEDİR?

Üniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı olduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenci sayısına ek kontenjan denir. Yapılacak olan ikinci tercih döneminine ise ek kontenjan dönemi denir.



KİMLER EK YERLEŞTİRME YAPABİLİR?


Ek yerleştirme yapılabilmesi için 2019 YKS tercih sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş ya da açık öğretim kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olması gerekmekterdir. Özel Yetenek sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrenciler de ek yerleştirme tercihi yapabilir.



KİMLER EK YERLEŞTİRME YAPAMAZ?



2019 YKS Tercih Sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmiş olan kişiler ek yerleştirme yapamazlar.



EK YERLEŞTİRME İÇİN KAÇ PUAN GEREKLİ?



2019 YKS Tercih sonuçlarına göre boş kalan bölümlerde taban puanı oluşmaz. Bu bölümler için barajı geçen herkes ek yerleştirme yapma hakkına sahiptir.



Örneğin 50 kişilik kontenjanı olan bir bölümde 45 kişi kayıt yaptırdıysa ek yerleştirme için 5 kişilik kontenjan oluşmuş olur. İlk yerleştirmelerde kontenjanı dolmadığı için taban puanı oluşmaz. Baraj geçen herkes ek yerleştirmede bu bölümü yazabilir.



Başka bir örnek verecek olursak 80 kişilik kontenjanı olan bir bölümde tamamen dolarsa son kişinin puanı taban puanı olarak alınır. Ancak 5 kişi kayıt yaptırmazsa ek yerleştirme için 5 kişilik ek kontenjan açılmış olur. Bu bölüm için taban puanı dikkate alınır. Eğer taban puanı geçildi ise bu bölüm ek tercih olarak yapılabilir.

Üniversite kayıt tarihleri ne zaman?

YÖK, 2019-2020 Üniversite kayıt tarihlerini ağustos ta başlatıyor Ek yerleştirme başvuruları da Ağustos'ta başlayacak


2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu için TIKLA

Konular