Tercih Sorgulama

Yerleştirme puanı hesaplamada LYS’nin katkısı yüzde kaç?



YGS’de 180 puan barajını aşarak LYS’lere katılma hakkı kazanan 1.6 milyon aday için bugün başvurularda son gün. Puanınızın hesaplanması için en az 2 sınava başvurmalısınız.

2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu İndir

2017 ÖSYS Başvuru İşlemi için Tıklayınız

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) ardından üniversiteli olma yolunda ikinci adımı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) oluşturuyor. Önümüzdeki haziran ayında 5 ayrı oturum halinde yapılacak LSY’lere, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 180 ve üzerinde puan alarak başvurma hakkı kazanan aday sayısı, hem soruların kolaylığı hem de matematik ve fende 2 sorunun iptal edilmesi yüzünden geçen yıla göre yaklaşık 230 bin kişi arttı ve 1 milyon 600 bin 49 oldu. Ancak her yıl hakkı olduğu halde LYS’lere başvurmaktan vazgeçen aday sayısı da 400 bini aşıyor.

ÖNCE BAŞVURU SONRA ÜCRET

LYS için başvurular geçtiğimiz 4 Nisan’da başladı ve yarın sona erecek. Adayların başvuru için biri ÖSYM Başvuru Merkezi, diğeri de internet aracılığıyla bireysel başvuru olmak üzere 2 seçeneği var. Başvuru merkezini seçen adaylar için süre bu akşam mesai saatinde dolacak. 3 TL hizmet bedeli ödeyerek başvuru merkezinden işleminizi yapabilirsiniz. Başvuru merkezine şahsen gitmeniz gerekiyor ve yanınızda mutlaka TC kimlik numarası ile fotoğrafınızın olduğu nüfus cüzdanı ya da süresi geçerli pasaport ve doldurulmuş Aday Başvuru Formu olmalı. Burada unutmamanız gereken nokta onay kodunu işleminizi yapan görevliye vermek. Aksi halde sınav ücretini yatıramazsınız, dolayısıyla da sınavlara giremezsiniz.

Eğer başvurunuzu internet aracılığıyla yapmak isterseniz de süreniz bu gece 23.59’da son bulacak. Bu işlemde de “Başvuru işlemi ÖSYM’ye bildirilmiştir” uyarısını görmeniz ve başvurunuzun çıktısını almanız gerekiyor.

Başvuru işleminizi yaptıktan sonra ise katılacağınız sınavların ücretlerini yatırmalısınız. LYS’lerin tek oturumu 35 TL, ama en az 2 oturuma gireceğiniz için 70 TL ödeyeceksiniz. Tüm sınavlara girmek isterseniz ödeyeceğiniz miktar 175 TL. LYS’ler için başvurular bugün son bulurken, ücret ödemek için son gün yarın.

EN AZ 2 LYS GEREKİYOR

Bir adayın LYS puanlarının hesaplanabilmesi için en az 2 sınava girmesi gerekiyor. Adayların LYS’lerin tümüne katılma zorunluluğu bulunmadığı gibi, tüm sınavlara girmelerini kısıtlayan bir düzenleme de yok. Tercih döneminde seçeneklerinizi artırmak istiyorsanız ve yabancı dil konusunda da yeterli olduğunuzu düşünüyorsanız 5 sınava da başvurabilirsiniz. Zaten ÖSYM de adaylara “yeni açılacak programlar ve puan türlerinde olası değişiklikler” nedeniyle aynı öneride bulunuyor.

“2 sınav kuralı” yalnızca dil puanları ile tercih yapacak adayları bağlamıyor. Bu adayların puanları hesaplanırken, YGS’den sonra yalnızca Dil Sınavı’na (LYS-5) girmeleri yeterli olacak

KONTROL EDİN VE SAKLAYIN

Başvurunuzu yaptıktan ve ücretinizi yatırdıktan sonra bilgilerinizi mutlaka ÖSYM’nin aday giriş bilgilerinizi düzenleyen https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kontrol edin ve bunların bir dökümünü alın. Bu belgeyi de yerleştirme işlemine kadar saklayın. Başvuruların son gününe kadar değişiklik yapma hakkına sahipsiniz

KAÇ PUAN TÜRÜ VAR?

LYS’de 5 sınava da giren adayların elinde toplam 4 ana grupta 12 farklı puan türü olacak. LYS’de tıp, eczacılık, mühendislik gibi bölümleri tercih ederken kullanacağınız Matematik-Fen (MF) puanları sayısal puan türünü oluşturacak. Eşit ağırlık olarak da nitelendirilen Türkçe Matematik (TM) puanları ile başta hukuk, işletme, siyaset, kamu yönetimi gibi alanları tercihlerinizde kullanılacak. Türkçe Sosyal (TS) puanlarıyla ise görsel iletişim, tarih, halkla ilişkiler gibi programları tercih edeceksiniz. Dil puanlarıyla da yabancı dil programları tercihlerinizi yapacaksınız.

HANGİ SINAVDAN HANGİ PUAN TÜRÜ ÇIKACAK?

MF Puanları: Matematik Sınavı (LYS-1) ve Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) TM Puanları: Matematik Sınavı (LYS-1) ve Edebiyat- Coğrafya Sınavı (LYS-3) TS Puanları: Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) ve Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) DİL Puanları: Yabancı Dil Sınavı (LYS-5)

HANGİ GÜN HANGİ SINAV VAR?

10 Haziran Cumartesi: LYS-4 (Sosyal Bilimler)
11 Haziran Pazar: LYS-1 (Matematik)
17 Haziran Cumartesi: LYS-2 (Fen Bilimleri)
17 Haziran Cumartesi: LYS-5 (Yabancı Dil)
18 Haziran Pazar: LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) LYS,

LYS, ‘ÖZEL YETENEK SINAVI’NA ENGEL DEĞİL

Yükseköğretim kurumlarına iki yol ile öğrenci alınıyor. Bunlardan birisi YGS ve LYS puanlarına göre tercih listesi hazırlama ve ÖSYM’ye gönderme. Merkezi yerleştirme denilen bu sistemde ÖSYM sizi puanlarınıza göre bir yükseköğretim programına yerleştiriyor. Üniversiteli olmak için ikinci yol ise özel yetenek sınavları. Bu sınavları üniversiteler kendileri düzenliyor ve öğrencilerini de kendileri seçiyor. Bu sınavlara katılmak için adayların YGS’de herhangi bir puan türünde 150 ve üzerinde puan alması gerekiyor.

Adayların merak ettiği sorulardan biri de hem özel yetenek hem de LYS’lere başvuru hakkı olup olmadığı. Hem özel yetenek hem de LYS’lere başvurabilir ve ikisinin sınavlarına da girebilirsiniz. Hatta LYS puanlarınızla da tercih yapabilirsiniz. Sadece eğer bir yükseköğretim programına yerleşir, özel yetenek sınavıyla da aynı hakkı kazanırsanız birini seçmeniz gerekir. Çünkü aynı anda iki programa birden kayıt olamazsınız.

DÜŞÜK BAŞARI SIRANIZI LYS VE OKUL NOTU DEĞİŞTİRECEK

YGS’nin yüksek puanları, ancak buna karşılık geçen yıla göre düşen başarı oranları adayların moralini bozdu. Yerleştirme puanında LYS’nin katkısının yüzde 60 olduğunu ve okul notlarının da etkisini unutmayın. Bu yüzden de LYS’lere başvurun

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) başta olmak üzere bu yıl baraj altında kalacak öğrenci sayının artması istenmediği için Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) geçmiş yıllara göre kolay oldu. Bunun sonucunda da adayların eline YGS’de yüksek puanlar ama düşük başarı sıraları geçti. Konuştuğumuz birçok aday düşük başarı sırası yüzünden üniversiteli olma hayalini bir yıl ertelemek istediğini bu yüzden de Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) başvurmada kararsız olduklarını dile getiriyor. Ancak unutmayın bu yılın verileri ile geçen yılın puan ve başarı sıralarını karşılaştırmak hata olur. Eğer bunu yaparsanız bazı puan türlerinde 300 binden fazla ‘başarı sırasında oynama’ olduğunu görürsünüz. Ancak LYS’nin çok önemli olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor.

Peki, LYS’de başarı sıranızı yukarıya çekebilir misiniz? Uzmanların yaptığı hesaplamaya göre bu sorunun yanıtı “Evet” olacak. LYS’de yapacağınız tek bir soru bile binlerce sıra değiştirecek. Örneğin geçen yıl YGS-5’te 25 binlerde olan öğrenci LYS’de iyi bir performans gösterdiğinde TM-3 puanında 3 bin 923 başarı sırasına kadar yükselmiş. YGS-1’de de 15 bin başarı sırasındaki öğrenci 7 bin başarı sırasına ulaşabiliyor.

Bu örnekler LYS’nin önemini gösteriyor. Ayrıca yerleştirme puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanları’nın (OBP) ekleneceğini de unutmayalım. Bu sıralamayı, yerleştirme puanlarına etkisi en yüksek yüzde 12 olan OBP’ler değiştirecek.

Konular