Tercih Sorgulama

LYS öncesi tavsiyeler



Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için son düzlüğe girildi. Yeni Hamle Temel Lisesi Kurucusu Rehber Eğitimci Ahmet Polat Kaya, LYS'de son dönemlerde neler yapılması gerektiği hakkında öğrencilere ve velilere tavsiyelerde bulundu.

Velilerin bu kalan süreçte öğrencilere moral vermeleri gerektiğini belirten Yeni Hamle Temel Lisesi Kurucusu Rehber Eğitimci Ahmet Polat Kaya, mutlaka anne ve babaların öğrencilere yaklaşımlarında çok dikkatli davranması gerektiğini söyledi. LYS'nin mart ayında yapılan YGS'den daha kolay ve daha net bir sınav olduğunu belirten Kaya, “Türk milli eğitim sisteminde çocuklarımızın kendini gösterebileceği bir sınav şekli Lisans Yerleştirme Sınavı'dır. Çünkü her ne kadar 2005 yılında programları değiştirsek de okumaya dayalı bir program geliştirsek de henüz bu teori hayata tam olarak geçmiş değil. Türk Milli Eğitim sisteminden özellikle orta kademe yani lise de tamamen sistem ezbere dayalı. Dolayısıyla öğrencilerimize tavsiyem oturup elinden geleni yapsınlar. Eğitimdeki en büyük sorun öğrencilerimizin elinden gerekeni yapmamaları, özellikle bu süreçte anne ve babalara çok büyük sorumluluklar düşüyor" ifadelerini kulandı.

Ailelere uyarılarda bulunan Polat, “Çocuklarımız bizim yetiştirdiğimiz meyvelerimiz, biz ne isek çocuklarımız o. Bu nedenle çocuklarınıza iyi bir dil kullanın. Şu anda 2 milyon 178 bin aday YGS'ye girdi. Bunların yüzde 30'u elendi. Bunların 900 bini üniversiteye girecek. Yani her üş kişiden biri üniversiteli olacak. Hangi anne baba kendine güvenen bir birey yetiştirirse o üniversiteli olacak. Onun için mutlaka ve mutlaka anne ve babalar öğrencilere yaklaşımlarında olumlu bir yöntem izlesinler. Suçlayarak sorunu çözemezsiniz. Biz öğrencilere 6-7 ay eğitim veriyoruz. Yaz tatili geldiğinde öğrenciler bir yıl boyunca bir kısmını unutuyor. Bizim milli eğitim sisteminde okulların açık olduğu iş günü sayısı 180, bunların içinde kar tatili ve diğer tatiller yok. Japon eğitim sisteminde bu 240 gün, şimdi biz öğrenciye 180 iş günü eğitim veriyoruz. Bu da kar tatili ve benzeri tatiller ile 150 güne düşüyor. Öğrenciler 200 gün boş kalıyor. Dolayısıyla süreklilik kazanamadığımız için eğitimde de istediğimiz yere gelemiyoruz" diye konuştu.

LYS sınavı ne zaman? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) öncesinde son hazırlıklar yapılıyor. YGS'den başarılı olarak Lys sınavına girecek olan adaylar başvurularının ardından sınav tarihlerini beklemeye başladı. LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5 testlerinden sınava girecek olan öğrenciler buradan sınavların tarihlerini ve sınav öncesi tavsiyeleri görebilirler.

2017 - LYS sınav tarihleri

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 10 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika

ADAY YGS'YE GİRERKEN NELERİ YANINDA BULUNDURMAK ZORUNDADIR?

2017-LYS SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Bu belgeyi, T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebilirsiniz. Belgenin üzerinde sınava gireceğiniz merkez, bina, salon bilgileriniz ile fotoğrafınız bulunmaktadır. Hiçbir aday sınava giriş belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır. Sınava gireceğiniz binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmeniz sınav günü size kolaylık sağlayacaktır.

LYS Giriş Belgesi Çıkartmak için Tıklayınız

Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar yenisini internetten edinebileceklerdir. Adaylar internetten edinecekleri Sınava Giriş Belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır.

Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmelidir. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

2017-ÖSYS'ye başvuru işlemi yaptığı halde sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlamayan adaylara 2017-LYS Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.

NÜFUS CÜZDANI VEYA SÜRESİ GEÇERLİ PASAPORT: Adayların sınava girebilmeleri için 2017-YGS Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunu yanlarında bulundurmaları zorunludur.

Nüfus cüzdanı veya pasaport dışında;

 Askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.),

  Tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge,

  Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar,

 Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı özel kimlik belgesi olarak kabul edilecektir.

Bunların dışında;

 Sürücü belgesi,

  Meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler, sınava giriş için geçerli belge olarak kabul edilmeyecektir.

Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf (Sınav günü sınav görevlilerinin sizi fotoğrafınızdan tanımakta güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabileceğini göz önünde bulundurunuz.) ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi sınav günü itibarıyla geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.

Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, 2017-LYS'ye alınmayacaktır.

Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı hâlde Sınav Koordinatörlerinin, bina ve salon görevlilerinin veya ÖSYM temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adaylar, sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç vb. getirmemelidir. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.

Konular