Tercih Sorgulama

LYS tercihinde 5-15-4 taktiğini kullanın



ÖSYM tarafından geçtiğimiz günlerde ÖSYS 2017 tercih kılavuzu erişime açıldı. Geçtiğimiz ay LYS sınavları yapılmasından sonra adaylar için üniversiteye tek adım olan tercih dönemi kaldı. 2017 LYS tercihleri Temmuz 2017 – Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. LYS tercihleri ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda gerçekleştirilecek.

2017 LYS sınavlarının tüm oturumları geçtiğimiz haftalarda 5 oturum şeklinde gerçekleşti. Sınav sorularının sınav bitiminden sonra açıklanmasından sonra öğrenciler tahmini puanlarına göre hangi üniversiteyi tercih edebileceklerini merak etmeye başladılar. Üniversite bölümlerinin puanları, üniversite bölümlerinin kontenjanları ile ilgili detaylı bilginin yer aldığı 2017 tercih kılavuzuna haberin devamında bulunan linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. Üniversite tercihinde kullanılacak olan Üniversite puanları ve kontenjanları ve Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak?

LYS 2017 TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

LYS tercihleri ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda gerçekleştirilecek. ÖSYM adayların tercih işlem adımları ile ilgili açıklama metni yayımladı buna göre;

Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız.

Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini mutlaka görünüz. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

Tercihlerinizi internetle ÖSYM’ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olunuz. Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir.

Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır (Tercih iptali yapılmaz.).

Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmayacaktır.

Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacaktır.

Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayınız.

2017 LYS ÖSYS TERCİH KILAVUZU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

LYS TERCİH İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ


ÖSYS 2017 TERCİH KILAVUZU KİTAPÇIĞI ADAYLARIN ERİŞİMİNE AÇILDI

Üniversitelere tercihleri ne zaman yapılacak? ÖSYM Sınav takvimine göre, 2017 LYS tercihleri Temmuz 2017 – Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak.

LYS tercihinde 5-15-4 taktiğini kullanın

Milyonlarca üniversite adayı için tercih maratonu başlıyor. Tercih döneminin öğrenciler için zor bir süreç olduğunu belirten Türmak Okulları Rehber Öğretmeni Hasan Doğan, “Öğrenciler artık gelecekteki mesleklerini, statülerini belirleyecekler.

Okumak istemeyecekleri bölümü sırf sıralaması tutuyor diye tercih etmemeleri gerekiyor. Öğrenciler tercih listelerini 5-15-4 taktiği ile doldururlarsa yüksek ihtimalle uygun bir bölüme yerleşirler” dedi.

LYS’de sınav maratonunun bitmesiyle birlikte öğrencileri yeni bir dönemin bekliyor. Meslek seçimi konusunda büyük sıkıntılar çeken ve bilinçli bir şekilde tercih yapamayan binlerce öğrenci her sene yanlış bir tercih yaparak sene kaybına uğruyor. Gelecekleriyle ilgili hayatlarının en önemli kararını vermek üzere olan LYS adaylarına, Türmak Okulları Rehber Öğretmeni Hasan Doğan önemli uyarılarda bulundu. 15 Temmuz’da başlayacak LYS tercih maratonu konusunda önemli ip uçları veren Doğan, “Adayların tercih şablonunda 24 adet seçenek hakkı bulunuyor. Bu seçenek haklarını adaylar 5-15-4 taktiği ile doldurmaya özen göstermeli. Bu taktiği açacak olursak; 5 tane gelme ihtimali zor olan ancak istediğiniz bölüm veya üniversiteyi en başa yazın. 15 taneyi ise normal sıralamanızın maksimum 6-7 bin yukarısında yada aşağısında olduğu yerleri tercih ederek doldurun. Herhangi bir sürpriz bir durumla karşılaşmamak adına son 4 tercihinizi ise kesinlikle kazanabileceğinizi düşündüğünüz, sıralaması sizin seviyenizden biraz daha düşük ancak sizin pişman olmadan gideceğiniz yerleri tercih edin” dedi.

TERCİH EDECEĞİNİZ ÜNİVERSİTENİN ŞARTLARINI MUTLAKA OKUYUN

Tercih kılavuzundaki uyarıların dikkate alınması gerektiğine vurgu yapan Rehber Öğretmen Hasan Doğan, “Tercih kılavuzlarında ‘’Bkz.’’ şeklinde önemli şartlar bulunuyor. Her üniversite bu şartlardan bazılarını ön koşul olarak koymaktadır. Bu yüzden de tercih ettiğiniz veya edeceğiniz her üniversitenin şartlarını ÖSYM kılavuzlarından okuyun. Aksi takdirde şartlarını sağlamadığınız bir okulu kazandığınız takdirde hem kayıt olamaz hem de yeniden ek tercihlere katılamazsınız” ifadesini kullandı.

SEÇECEĞİNİZ MESLEĞİN UZMANLARINDAN BİLGİ ALIN

Üniversite ve bölüm tercihi yaparken seçilen bölümün geleceğinin iyice araştırılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Mutlaka yapacağınız işin şartları, atamayla alan bir bölüm ise en son kaç kişi atandığı, bu işi yapan kişilerin görüşleri ve bölümün derslerinin ağırlıklarını dikkate almalısınız. Tercih için sizlere verilen süre yaklaşık 15 günlük bir süredir. Bu süre içerisinde detaylı araştırmanızı yapıp, tercihlerinizi yapmalısınız. Tercihlerinizi puan sıralamasına göre yapmak yerine, isteklerinize göre yapmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde istemediğiniz bir yeri kazandığınız anda bundan geri dönüşünüz olmayacaktır” diye konuştu.

REHBER ÖĞRETMENİNİZDEN YARDIM İSTEYİN

İlk tercihte bir yere yerleşememe durumunda ek kontenjanla tercih yapabilme şansının olduğunu da hatırlatan Doğan, “Ancak ek kontenjanla yerleştirmede üniversitelerin bölüm kontenjanları çok azdır. Bunları dikkate alarak tercihlerinizi yapın ve elinizden geldiğince boşta kalmamaya gayret gösterin. Tercih yaparken mutlaka rehber öğretmenlerinizle istişare edin, onların yönlendirmeleri doğrultusunda tercihlerinizi netleştirin. Tercih dönemi zor bir süreç, öğrenciler artık gelecekteki mesleklerini, statülerini belirleyecekler. Okumak istemeyecekleri bölümü sırf sıralaması tutuyor diye tercih etmemeleri gerekiyor. Ne olursa olsun sadece sevecekleri, yaparken haz alacakları bölümlere ve mesleklere odaklanmaları gerekiyor. Öğrenciler tercih dönemlerinde mutlaka en az 2-3 rehber öğretmen ile fikir alışverişinde bulunsunlar. Seçecekleri bölüm ile o alanda çalışan birisinden meslek hakkında bilgi alsınlar. Hedeflerin ve ideallerin peşinden koşmak gerekir. Bir hayali olan öğrencilerin bu sene istedikleri bölüm gelmese bile bir kez daha çalışıp o bölüm için çabalamaları gerekiyor” uyarısında bulundu.

Konular