Ek yerleştirme ve ikinci yerleştirme tercihleri Ağustos ayının sonunda yapılacak. Üniversite ikinci yerleştirme ne zaman yapılacak? detaylı bilgi haberin ayrıntılarında ve tercihsorgulama.com'da.
ÖSYM Ek Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İndirÖSYM Ek Yerleştirme Başvuru İşlemleri Tıkla BaşlaEk yerleştirme ne zaman yapılacak? sorusu LYS sonuçlarının açıklanmasından sonra üniversiteye yerleşemeyen adaylar tarafından merak edilmeye başlandı. Peki, ÖSYM ek yerleştirme ne zaman yapılacak? Üniversite tercih sonuçlarının açıklanması sonrasında hiçbir üniversiteye yerleşemeyen adaylar için üniversite hayalinde yeni bir umut olan ek yerleştirme 2017 tercihleri ÖSYM tarafından belirlenen bir tarihte açıklanacak. Ek yerleştirme tercih kılavuzu ve boş kontenjanlar ne zaman açıklanacak? 2017 ÖSYS ek yerleştirme tercihleri ve boş kontenjanlar önceki yıllarda olduğu gibi üniversite kayıtlarının sona ermesinden sonra açıklanacak. ÖSYM ikinci yerleştirme ne zaman başlayacak? Sorusu ile Üniversite boş kontenjanları ile ek tercihler ne zaman? sorusunun cevabı ilgili detayları haberin devamında ve ajans haber de bulabilirsiniz.
EK YERLEŞTİRME TERCİH TARİHİ BELLİ OLDU Üniversite ek yerleştirme tercihleri ne zamana belli olacak sorusu LYS tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Tercih sonuçlarının açıklanması sonrasında hiçbir programa yerleşemeyen adayların meral ettikleri boş kontenjanlara yerleştirme işlemi, yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra yapılacak. Söz konusu olan programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan ya da kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. Ek yerleştirme ücreti 15,00 TL’dir.
EK YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NE ZAMAN – HANGİ TARİHLERDE YAPILACAKÜniversite ek yerleştirme tercihleri ile YGS-LYS boş kontenjanlar için tercihlerinin ÖSYM tarafından belirtildiğine göre, Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Ek yerleştirmeye bir yükseköğretim kurumuna ilk merkezi yerleştirmede yerleşen adaylar katılamayacak. Bu adaylar yerleştikleri kurumlara kayıt yaptırmamış bile olsalar ek yerleştirmeye katılma haklarına sahip değiller. Ek yerleştirme kayıtları da Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
BU YIL ÜNİVERSİTELER İLK KEZ PROGRAM AÇAMAYACAKLAREk yerleştirme işlemlerinde bu yıl üniversiteler, her yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteler yeni programlar açıyor ve bu programlara da ek yerleştirme ile öğrenci alıyordu. Ancak YÖK, 2017- 2018 eğitim öğretim yılında ek yerleştirme için yeni program açılmaması kararı aldı. Ek yerleştirme işlemi merkezi yerleştirmenin ardından boş kalan kontenjanlara yapılacak.
EK YERLEŞTİRMELERTercih sonuçlarının açılanması ve yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.
Ek Yerleştirme Sonrası Üniversiteye Kayıt Tarihleri: EylülÜniversiteye girmek isteyen adaylar, 2017 ek yerleştirme tercihlerini, Ağustos tarihleri arasında internetten kendileri yapmaları gerekiyor. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada ek yerleştirme için tercih bildirim işlemi, Ağustos tarihinde saat 23.59’da sona eriyor. Başvuru merkezlerinden/ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacağını söyleyen ÖSYM, ek yerleştirme tercihlerinin sadece elektronik ortamda yapılanların işleme alınacağı ve posta ile ÖSYM merkezine gönderilen veya elden verilmek istenen Tercih Formları işleme alınmayacağını bildirdi.
15 TL EK YERLEŞTİRME TERCİH ÜCRETİ YATIRILACAKÖSYM, ek yerleştirme için tercih ücretini 15,00 TL olarak belirledi. Ek yerleştirme için tercih ücretinin, tercih işlemi yapıldıktan sonra Ağustos tarihleri arasında yatırılmış olması gerekiyor. Bankadan yapılacak ek yerleştirme tercih ödeme işlemleri sadece resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde yapılabilecektir. Ek yerleştirme tercih ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak adaylar için Ağustos tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ödemeler” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak adaylar için Ağustos tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. ÖSYM, verilen bu süreler içerisinden ödeme yapılmadığı taktirde, adayın ek yerleştirme tercih başvurusunun kabul olunmayacağı ve işleme alınmayacağını belirtti.
ÜNİVERSİTE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELERa) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından https://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Kazanan adayların bilgileri (engel bilgileri de dâhil) adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.
ÖSYS TERCİHLER MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMİÖSYS Tercih işlemleri sonrasında merkezi yerleştirmede adaylar, (Sınavsız Geçiş hariç) yükseköğretim programlarına, yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirimektedirler.
Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.
Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
Kayıt hakkı kazanılan programın sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.
Kayıt yaptırdığınız bir programa gitmeseniz bile sistemde bu programı kazanmış görünecekseniz. Gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayıyla değil, 0.06 katsayıyla çarpılacak. 2017-ÖSYS Merkezî Genel Yerleştirme Sonuçları İnternet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
EK KONTENJAN NEDİRÜniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenci sayısı “ek kontenjan”dır. Yapılan ikinci bir tercih dönemine “Ek Kontenjan dönemi” denir.
Ek Yerleştirme Başvuruları Ne Zaman Yapılacak ve Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?Ek Yerleştirme Kılavuzu 2017-2018 kesin kayıtlar bittikten sonra ÖSYM tarafından www.osym.gov.tr resmi web sitesinde ilan edilmektedir.
Kimler Ek Yerleştirme Başvurusu Yapabilir?Ek yerleştirme tercihi yapmak için 2017-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş ya da açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olması gerekmektedir. Özel Yetenek Sınavı (Tablo 5) ile bir bölüme yerleşen öğrenciler ek yerleştirme tercihi yapabilirler.
Önlisans programları için tercih yapacak öğrencilerden (Tablo 3A) en küçük puan koşulu aranmamaktadır.
Kimler Ek Yerleştirme Başvurusu YapamazlarEk yerleştirme başvurusu yapamayacak olan adaylar, 2017-ÖSYS Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.
Öğrencinin 2017 Ek Yerleştirmede Tercih Yapabilmesi ve Bir Bölüme Yerleşebilmesi İçin Puanının Kaç Olması Gereklidir?2017 LYS ilk yerleştirme sonrasında kontenjanı boş kalan programların taban puanları oluşamaz. Taban puanları oluşmayan bu programları; ek yerleştirmede barajı geçen herkes tercih edebilir.
Örnek 1: İlk yerleştirmede 40 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 38 kişi yerleşip bunlardan 35’i kayıt yaptırdıysa, ek yerleştirme kontenjanı 5 olur. Bu bölümün bütün kontenjanı ilk yerleştirmede dolmadığı için, taban puan oluşamaz. Ek yerleştirme döneminde tercih etmek için o bölümün puan türünde barajı geçmek için yeterlidir.
Ek yerleştirmede taban puan, sadece kontenjanı tamamen dolan bölüm ve programlarda oluşur.
Örnek 2: İlk yerleştirmede 80 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 80 kişi yerleştirildiyse, bu bölümün taban puanı, yerleştirilen son kişinin puanından oluşur. Yerleştirilen kişilerden 4 kişi kaydını yaptırmadığı taktirde bölümün ek yerleştirme kontenjanı 4 olur. Yerleştirme sonrasında bölümün tamamı dolduğu için ek yerleştirme döneminde bu bölümü tercih etmek için taban puanına göre tercih yapmak gerekir.