Tercih Sorgulama

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri nasıl yapılır?



Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim Ön Lisans Programlarına Sınavsız Geçiş

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir. Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır: Mezuniyet yılı, okul türü, METEB durumu (tercih edilen programın adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumu ile aynı merkezde veya farklı merkezde olması.), OBP ve doğum tarihi dikkate alınır.


Yerleştirme

Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezî yerleştirmede adaylar; yükseköğretim programlarına (sınavsız geçiş kontenjanları hariç), ÖSYS puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilir. Sınavsız geçiş işlemleri de Merkezî yerleştirme kapsamındadır. Sınavsız geçiş yerleştirme işlemi yukarıda kısaca belirtilen önceliklere göre yapılır.

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu

ÖSYS sonuçlarına veya sınavsız geçiş kurallarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu

programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır. Bu kontenjan ve koşullar ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacaktır. Adaylar kılavuza ilgili yılın Temmuz ayı içinde ÖSYM’nin https://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz basımı, dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

ÖSYM Ana Sayfa Girişi için Tıklayınız

Konular