Tercih Sorgulama

YGS'ye gireceklere önemli tavsiyeler



Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), yarın yapılacak.

Tek oturumda yapılacak sınav, saat 10.00'da başlayacak ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verilecek.

Sınava bu kadar az zaman kala dikkat etmeniz gereken belli başlı konulara son kez göz atmanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.

İşte dikkat etmeniz gerekenler...

- Tek bir soruya takılıp kalmayın

Sınavda her soru için ayrımanız gereken 60 saniyelik bir süre vardır. Bir soruya yeteri kadar vakit ayırdığınız halde çözemiyorsanız o soru üzerinde fazla takılı kalıp geriye kalan zamanınızı boş yere harcamayın. Bu sorular direkt olarak atlayın.

Unutmayın, zamanınız kaldığında gerie dönüp tekrardan yapamadığınız sorulara bakabilirsiniz. Hem moralinizi yüksek tutar hemde zor soruları yanıtlamak için zamanınız kalır. Sonuçta her soru zor olmayacak. Daha kısa sürede çözebileceğiniz sorularda bulunacak.

- Aceleci davranmayın

Bir sorunun doğru cevabından emin olsanız dahi tüm şıkları okumaya gayret gösterin. Diğer seçeneklere bakmamanız sizin zararınıza olacaktır. Mutlaka sorunun bütün seçeneklerini okuyun. Bu, zaman kaybı değildir. Yanıtınız doğru olsa bile mutlaka diğer seçenekleri de okuyun.

- Başladığınız testi biritin

Hangi testten başlıyorsanız, o testi bitirmeden diğerine geçmeyin. Bu durum, sizi çok rahatsız eder, aklınız sürekli diğer testte kalır. Şaşkın bir vaziyette testler arasında dolaşıp durursunuz.

- Son dakika değişikliklerine dikkat!

Bugüne kadar deneme sınavlarında testleri çözme sıranız ne olduysa, bu sınavda da yine aynı sıraya uymaya özen gösterin. Sınavda değişiklik yapıp farklı maceralar aramaya gerek yok!

- Tüm testleri cevaplamaya çalışın

Bu sınavda önyargılarınızı bir kenara bırakın. Genelde TS öğrencileri Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözmekten kaçınırlar. Bu yapabileceğiniz en büyük hatadır.

Sadece iki testi çözerek başarıya ulaşmanız zor. Evet, ağırlığı tabii ki bu testlere vereceksiniz, ama yetmez; riskli olur. Gücünüz yettiğince bu testleri de yanıtlamaya çalışın. Bu alandaki diğer adaylara ancak bu şekilde fark atabilirsiniz.

- Kısa molalar verin

Aynı soruyu veya aynı satırları tekrar tekrar okuyorsanız, zihninizin dinlenmeye ihtiyacı var demektir. Kalemi, kağıdı bir kenara bırakın, gözlerinizi kapatın ve arkanıza yaslanın.

İşlerin iyi gittiğini kendinize telkin edin. Dinlendiğiniz bu süreyi, kayıp zaman olarak değerlendirmeyin. Bunu bir yenilenme, güç toplama süreci olarak düşünün.

- Atmayın!

Cevabından yüzde 100 emin olmadığınız soruları boş bırakın. Genelde boş bırakılan sorular adayları rahatsız eder, seçenekleri eleyerek sonuca gitmeye çalışırlar. Cevap şıklarından ikisini elediğinizi varsayalım; bu durumda ne yaparsınız?

Tahminde bulunursunuz, çünkü şöyle düşünürsünüz: Yüzde 50 şansım var. İşte, en büyük hatayı yaptınız! Neden? Kumar oynadınız, çünkü sorunun yanıtından yüzde 100 emin değildiniz.

- Uzun ve karışık sorulardan korkmayın

Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu, sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle ilk etapta karmaşık gibi görünen ve uzun metinli sorular, daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

- Önce soru kökünü okuyun

Paragraf tipli sorularda paragraftan önce soru kökünü okuyun. Böylelikle zihin, sorulan soruya göre paragrafı okuma eğiliminde olur.

- Altı çizili ve koyu ifadeler dikkat!

Soru kökü bazen ‘olamaz’, ‘değildir’, ‘yanlıştır’ veya ‘mamalıdır’ gibi olumsuz ifadeler taşıyabilir. Zihin hep olumlu soru kalıplarına şartlandığından, sorudaki olumsuz ifadeler gözden kaçabilir. Altı çizili ve koyu yazılan ifadelere dikkat edin.

- Zamanlamayı doğru yapın

Her bir teste ne kadar zaman ayıracağınızı baştan belirleyin, zamanı gelişigüzel kullanmayın. Böylelikle zamanı kontrol altına almış olursunuz. YGS-1 ve YGS-2 ağırlıklı puanlar için; 160 dakikanın 100 dakikasını Temel Matematik ile Fen Bilimleri testlerine, kalan 60 dakikalık süreyi de Türkçe ile Sosyal Bilimler testlerine ayırabilirsiniz. 60 dakikalık sürenin 35 dakikasını Türkçe testine ayırmak daha mantıklı olur.

YGS-3 ile YGS-4 puanları için; 110 dakikayı Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerine, geri kalan 50 dakikayı da Temel Matematik ile Fen Bilimleri testlerine ayırabilirsiniz. Kalan süreyi, bu iki testten kolaylıkla yapabileceğinize inandığınız sorular için kullanın.

YGS-5 ve YGS-6 puanları için; 100 dakikayı Temel Matematik ile Türkçe testlerine, 35 dakikayı Fen Bilimleri testine, 25 dakikayı da Sosyal Bilimler testine ayırabilirsiniz.

- Kalan süreyi iyi değerlendirin

YGS’den sonra üniversiteye giriş maratonunun ikinci aşaması olan LYS’ye 12 hafta kalıyor. Tüm adayların YGS’de gösterdiği performansın muhakemesini bir kenara bırakıp, hızlı bir şekilde LYS konularına odaklanması gerekiyor.

Unutmamak gerekir ki, LYS’ler soru sayısı olarak fazla ve tüm konuları içerdiğinden, adayların kalan süreyi verimli değerlendirerek hiçbir konuyu atlamadan hazırlanması gerekiyor.

YGS sonucu, beklentinin üzerinde ya da altında olabilir. Sonuç, beklentinin altında dahi olsa, yerleştirme puanının oluşumunda LYS’nin ağırlığının daha fazla olduğu gözden kaçırılmamalı. YGS’nin olumsuzluğu, LYS’de telafi edilebilir.

Konular