YÖK'ün yeni üniversiteye geçiş sisteminin tüm teknik detaylarıyla 15 gün sonra açıklanması beklenirken, sistemin yeni ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı.
Buna göre yeni sınav, haziranın 2. ya da 3. hafta sonu yapılacak sözel, sayısal ve dil grubu sınavlarından oluşacak. Öğrencilerin yaptıkları net sayısına göre oluşacak puan türlerinden hangisiyle hangi bölüme yerleşebileceği de YÖK'ün yeni kılavuzunda açıklanacak.
Türkiye'deki bazı üniversitelerde görevli eğitim ve ölçme değerlendirme uzmanı akademisyenlerin üzerinde çalıştığı sisteme son halinin 15 gün içinde verilmesi bekleniyor. Akademisyenlerin farklı çalışma grupları halinde hazırladıkları raporlar, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'a sunulurken, gerekli düzenlemeler bu raporlar üzerinden yapılıyor. Edinilen bilgilere göre sistemle ilgili gündemde olan başlıklar şöyle:
Hafta sonu bitecekSınavlar, YGS ve LYS şeklinde 4 aya yayılan sınavlar bütünü olarak değil, bir hafta sonunda tek sınav olarak yapılıp bitirilecek.
Sınavın haziran ayının 2. ya da 3. haftası yapılması planlanıyor.
Sınavın sözel, sayısal ve dil bölümlerinden toplam üç oturum halinde yapılması bekleniyor. Dil sınavı ile Türkçe, coğrafya, tarih ve felsefe sınavını içeren sözel sınavının cumartesi; matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinin bulunduğu sayısal sınavının ise pazar günü yapılması değerlendiriliyor.
Sözel-sayısal 90'ar soru gündemdeYeni sistemde ALES'te olduğu gibi soru sayısının azaltılması da gündemde. Bu kapsamda sözel ve sayısal oturumlarının 90'ar sorudan oluşabileceği ifade ediliyor.
Sözel ve sayısal oturumlarına, dil grubu hariç tüm üniversite adaylarının girecek ve tüm adaylar için sınav sonuçlarına göre sadece 4 puan türü hesaplanacak. Adayın sözel puanı, ağırlıklı olarak Türkçe ve sosyal bilimlerde; sayısal puanı ise matematik ve fen bilimlerinde yaptığı net sayısına göre hesaplanacak. Eşit ağırlık puanı da Türkçe ve matematik testlerindeki puanların ağırlıklı olarak kullanılması ile elde edilecek. Ancak tüm puan türlerinin hesaplanmasında Türkçe ve matematiğin ağırlığı artırılacak. Sınavlarda hem bilgiye hem de genel kültür ve genel yetenek sorularına yer verilecek. Sınavlarda, okuduğunu anlama, paragraf yorumlama ve analitik becerilerin ölçülmesine yönelik soruların yer alması bekleniyor.
Baraj uygulamasıBaraj uygulaması yeni sistemde de devam edecek. Sınavda 160 ve 180 barajının uygulanması masada tutulurken, 160 ila 180 puan arasında alan adayların açıköğretim ya da ön lisans bölümlerine girme; 180 barajını aşan adaylara ise lisans bölümleri için tercihte bulunma hakkı verilecek.
Öğrencilerin yaptıkları net sayısına göre oluşacak puan türlerinden hangisiyle hangi bölüme yerleşebileceği de YÖK'ün yeni kılavuzunda açıklanacak.