Tercih Sorgulama

Kimlere Burs veya Öğrenim Kredisi Verilemez?



Binlerce öğrencinin beklediği 2018 KYK burs ve kredi başvuruları başladı. 2018 KYK burs- kredi başvuru ekranı an itibariyle açıldı. 2018 KYK burs ve kredi başvurularını https://www.kyk.gov.tr/ adresinden yapabilirsiniz. 2018 KYK Burs ve Öğrenim Kredisi başvuruları Ekim 2017 günü saat 23.59'da sona erecek.

YURTKUR'un resmi Twitter hesabında 2018 KYK burs ve kredi başvurularını hakkında şu bilgiler paylaşıldı: "Sevgili Öğrenciler, 2017-2018 yılı Burs/kredisi başvuruları başlamıştır. Başvurularınız https://www.kyk.gov.tr/ adresinden yapabilirsiniz."

Bazı öğrencilerin KYK'dan burs almaları mümkün değildir. Bu öğrencilerin kim olduğu da yine KYK tarafından maddeler halinde belirlenmiştir. Eğer aşağıdaki maddelerden birine giriyorsanız KYK'dan burs alamayacağınız için başka burs kaynaklarını araştırabilirsiniz. Sitemizin "eğitim bursları" bölümünde daha pek çok alternatif burs kurumu mevcuttur. Bunlardan biri size uyabilir. KYK aşağıdaki öğrencilere burs vermemektedir.

-Yabancı uyruklu öğrencilere.
-Polis akademisi ile askeri okul öğrencilerine,
-Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrencilere,
-Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrencilere
-En az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrencilere
-Açık Öğretim öğrencilerine

Burada açık öğretim öğrencileri konusunda bir istisna vardır. Eğer öncelikli öğrencilerden biriyseniz (şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.) açık öğretim sistemiyle okusanız bile burs başvurusu yapabilirsiniz. Açık öğretim sistemiyle okuyan diğer öğrencilere burs verilmemektedir.

KYK BUS BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

KYK bursu Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora seviyesinde öğrenim gören öğrencilere verilebilmektedir. Fakat maalesef burs az sayıda öğrenciye çıkmakta kalan öğrencilere ise öğrenim kredisi çıkmaktadır. Öğrenim kredisinin neredeyse başvuran herkese çıktığı; bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte, burs sadece öncelikli belli durumlardaki öğrencilere verilmektedir. Aşağıda bu durumlar KYK'nın belirlediği şekilde maddeler halinde sıralanmıştır. Fakat burada bir yanılgıyı gidermek gerekir. Burs sadece aşağıda belirtilen özel durumlardaki öğrencilere çıkar ifadesi doğru değildir. Bursun büyük bir kısmı aşağıda belirtilen öğrencilere çıksa da bu durumlara uymayan ve maddi durumu zayıf olan bir öğrenciye de burs çıkma olasılığı vardır. İsterseniz bu öğrencilerin kimler olduğuna ve burs almak için durumlarını nasıl kanıtlamaları gerektiğine bakalım.

Kimlere Burs Çıkması Muhtemeldir? Bu Durumlara Sahip Öğrenciler Durumlarını Nasıl Kanıtlamalıdır?

-Öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.
Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler (üniversite tarafından burs alması uygun bulunan başarılı ve dar gelirli öğrenciler)
-Ülke adına müsabakalara katılan, amatör sporcu olan öğrenciler
-LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler

Yukarıdaki maddelerden herhangi biri size uyuyorsa burs almanız kuvvetle muhtemeldir Bursunuz başlaması için durumunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Bazı durumlar için KYK bilgileri kendisi teyit etmektedir. Söz gelimi aşağıdaki maddelerde yer alan durumlardan birine sahipseniz belge ibraz etmenize gerek yoktur.

- Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar - Buna ilişkin araştırmayı KYK kendi yapacaktır sizin bir şey ibraz etmenize gerek yok.
- Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, Buna ilişkin araştırmayı KYK kendi yapacaktır sizin bir şey ibraz etmenize gerek yok.
- Anne ve babası vefat edenler,
-Çeşitli branşlarda milli olmuş amatör sporcular

Bazı durumlarda ise sizin durumunuzu belgelemeniz gerekir. Söz gelimi aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz ilgili kurumdan KYK'ya belge ulaştırmanız gerekmektedir.

- Şehit veya gazi çocuğu - Sosyal Güvenlik Kurumundan
- Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40’ın üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler - tam teşekküllü devlet hastanesinden
- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21. Maddesi kapsamındaki öğrenciler - Valilikten
- Milli futbolcular - Futbol Federasyonunundan

Belgeleri ile beyanları arasında farklılık bulunan öğrencilerin burs/ kredi tahsis işlemleri vermiş oldukları belgeleri esas alınarak yapılmaktadır. Bu açıdan, önceliğinize ilişkin göndermeniz gereken bir belgeyi göndermezseniz önceliğinizi kullanamazsınız.

Burs Başvuru Adımları

Şimdi isterseniz burs başvuru sürecini yakından inceleyelim. Bu süreç yaklaşık 6 aylık bir süreçtir. Genellikle temmuz-ağustos aylarında yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile başlar ocak ayında bankadan bankamatik kartının alınması ve bursun çekilmesi ile son bulur. Açıkçası aşağıdaki süreç öğrenim kredisinde de birebir aynıdır. Zaten bu süreçte isteyen burs için isteyen hem burs hem öğrenim kredisi için (burs olmazsa öğrenim kredisi olsun amacıyla) başvuru yapabilir. Süreç 3 temel adımdan oluşur.

ADIM 1: Burs/öğrenim kredisi müracaatları, genellikle ÖSYM sonuçları açıklandıktan hemen sonra www.kyk.gov.tr adresinden yapılır. Burs / öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenir. (Bunların nasıl nereden alınacağını yukarıda konuşmuştuk) Diğer beyan edilen bilgilere dair belgeler ise istenmez bunları KYK kendisi resmi yollarla elde eder.

ADIM 2: Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilir. Öğrenciler TC Kimlik Numaraları ve formdaki gerekli diğer bilgilerle sisteme ulaşıp kendisine burs/kredi çıkıp çıkmadığını kontrol eder. Burs/kredi kazanan öğrencilerden senet yaptırmaları istenir. 18 yaşından büyük öğrenciler taahhütnamelerini www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden e-devlet şifreleri ile KYK bölümüne ulaşarak, 18 yaşından küçük öğrenciler ise velileri ile birlikte kendilerine en yakın Kurumumuzun merkez veya taşra birimlerinden herhangi birine belgeleri (kimlik, vasi kararı vb.)ile birlikte giderek düzenletebilirler. Burs-Kredi Taahhüt Senedini düzenlemeyenlere burs veya öğrenim kredi verilmez. Burs-Kredi Taahhüt Senedi'ni düzenlemek için belli bir süre vardır, bu sürede düzenlemeyenler hakkından vazgeçmiş sayılacağından bu süreyi kaçırmamak adına başvuru sürecinde aralıklarla kurumun sitesini takip etmek yararlı olacaktır.

ADIM 3: KYK'ya senetler ulaştıktan sonra KYK gerekli işlemlere (hesap açtırma vs.) başlar. Belirlenen tarihlerde öğrenciler www.kyk.gov.tr internet adresinden öğrenecekleri T.C. Ziraat bankası şubesine giderek KYK tarafından adına açılmış hesap cüzdanını ve bankamatik kartını alırlar. Daha sonra her ay ayın 7'sinde burslarını istedikleri Ziraat Bankası ATM'sinden masrafsız olarak çekebilirler.

Öğrenim Kredisinin Bursa Dönüştürülmesi ve Bursun Öğrenim Kredisine Dönüştürülmesi

Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; değişikliğin meydana geldiği öğretim yılında Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına girenlerin öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.

Öğretim kurumunca başarısız olduğu bildirilen öğrencilerin bursu kesilir ve tekrar burs verilmez. Bursu kesilen öğrencilere burslarının kesildiği tarihten itibaren KYK Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenecek esaslara göre kredi verilebilir. Ayrıca kurum gerekli gördüğü takdirde burs alan öğrencilerin belge veya durumlarını araştırabilir. Araştırma sonucunda öğrencinin belgelerinde veya durumunda gerçeğe aykırı bir hususun tespit edilmesi halinde bursu kesilir. Ödenen bursların tamamı öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, KYK Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre tahsil edilir. Son olarak öğrenciye burs verilmekte iken, bursun kesilmesini gerektirecek bir durum ortaya çıktığında, bursun kesilmesini gerektiren durumun gerçekleştiği tarih itibariyle öğrencinin bursu kesilir. Bu tarihten sonra ödenen burs miktarları öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre tahsil edilir.

Burs ile İlgili Dipnotlar:

-İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrencilere burs verilebilir.( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez. )
-İkinci öğretim de okuyan öğrencilere burs verilebilir.
-Vakıf Üniversitesi öğrencilerine burs verilebilir.
-Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilemez.

Başarısız olanların (başarı kriterini okul belirler) asgari ücret düzeyinde devamlı gelire sahip olduğu tespit edilenlerin, kayıt donduranların, öğretim kurumundan geçici ya da sürekli olarak uzaklaştırılanların ve kurum yurtlarından atılanların bursu kesilir.

Konular